Tweede Kamer Woordvoerder Justitie, Veiligheid en Jeugdzorg

Nine Kooiman

'De SP komt samen met mensen in actie voor een betere en sociale wereld.'

Biografie

Nine Kooiman werd in 1980 geboren in De Meern. Ze ging daar naar de basisschool en vervolgens in Utrecht naar de havo. Vanaf 1999 volgde zij de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening aan Hogeschool de Horst. In 2003 sloot ze die opleiding met succes af. Tijdens en kort na deze opleiding werkte Kooiman als groepsleidster bij Bartimeus Hage waar zij meervoudig gehandicapten begeleidde. Na haar opleiding werkte ze Amsterdam en Utrecht als ambulant jeugdhulpverlener en later als gezinsvoogd.

De praktijk naar de Kamer brengen, dat is iets wat ik hoop te doen als oud jeugdhulpverlener. Het is belangrijk om te weten waarover je praat, niet over papieren maar over mensen.

Nine Kooiman is sinds 2002 lid van de SP. In haar woonplaats Nieuwegein was zij afdelingsvoorzitter, bestuurslid, commissielid voor de gemeenteraad en gemeenteraadslid. Kooiman begon in 2008 als beleidsmedewerker in de Tweede Kamer. Sinds juni 2010 is zij Tweede Kamerlid voor de SP en woordvoerder Justitie en hulpdiensten (politie, brandweer, ambulance).

Kooiman woont in Utrecht. 

De favorieten van Nine

Boek

Op Jacht van Rik van Schaik. Dit is het boek van mijn 6 jaar oudere half broer die op zoektocht gaat naar verhalen over zijn overleden vader. Zeer ingrijpend en ook met humor geschreven. Ook als je geen familie bent van Rik. 

Film

De verfilming van het boek 'De Helaasheid der Dingen', een geweldige film (geregisseerd door Felix van Groeningen). Absurd verhaal over de jeugd van Gunther Strobbe. Zeker als je net als ik Festen ook een mooie film vond, moet je deze film zien.

TV-programma

Als Kamerlid moet je op de hoogte zijn van alle actualiteiten, dus alle actualiteitenprogramma’s volg ik wel. Maar wil ik even wegdromen, dan zet ik het liefste een mooie film op.

Muziek

Muziek is erg belangrijk, ik ga niet op stap zonder mijn oordopjes in mijn tas en een overvolle playlist op mijn telefoon. Op dit moment staat in mijn playlist de albums van o.a. deze artisten: Django Django, Alt-J, Groove Armada, Skrillex, Splendid, Alex Clare, Doe Maar, Anouk, Lamb en Florence + The Machine. Een brede muzieksmaal dus. Van dubstep tot Doe Maar.

Sport

Ik ben een fervent hardloper. Dat doe ik het liefste drie keer in de week. Het fijne van hardlopen is dat je het bijna altijd kan doen en je niet gebonden bent aan tijden. Wel zo handig, want als Kamerlid werk je vaak op gekke tijden.

Gerecht

Kip-kersentaart! Het klinkt misschien niet lekker maar het is echt een geweldig gerecht! En daarnaast ben ik een groot fan van alle soorten pasta.

Vakantiebestemming

Zon, strand, cultuur, actief, leuke mensen…. Nou als die elementen aanwezig zijn dan is het een top bestemming!

Kunst

Ik hou heel erg van Jugendstil. Kan eindeloos naar de schilderijen van Klimt kijken maar ook van bijvoorbeeld Dali. Als ik op vakantie ben bezoek ik graag musea. In Barcelona heb ik bijvoorbeeld mijn ogen uitgekeken naar alle kunstwerken van Gaudi en in Berlijn van Hundertwasser.

Zit politiek in je familie?

Ja, thuis hebben we een linkse samenwerking. Mijn familieleden hebben bij de afgelopen verkiezingen allemaal de SP gesteund. Mijn ouders hebben mij altijd gestimuleerd om zelf na te denken over standpunten en in actie te komen als ik ergens niet mee eens was. Diezelfde stimulans vond ik ook later terug bij de SP.

Hoe en waarom ben je bij de SP terecht gekomen?

Tijdens mijn studie werd ik lid van de SP. Na mijn verhuizing naar Nieuwegein, in 2004, ben ik ook actief geworden. Het voelde als thuis komen bij de SP. Het zijn allemaal mensen die niet mokkend aan de zijlijn blijven staan, maar de straat op gaan, acties op poten zetten en knokken. Het blijven strijden voor een betere wereld, meer solidariteit en tegen de individualisering. Die bevlogenheid zie je veel terug in de SP. Dat vind ik mooi. Het is een partij die vanuit het hart en met idealen de politiek in staat. Niet in de glazen stolp en in de papieren zit, maar de praktijk en de mensen als leidraad neemt.

Wat is voor jou de meest inspirerende historische gebeurtenis of persoon?

Een enorm belangrijke en historische gebeurtenis is denk ik de afschaffing van de Apartheid in Zuid-Afrika. Als klein meisje was het voor mij niet te bevatten dat er zoveel haat bestond enkel op basis van huidskleur. De vrijlating van Mandela in 1990 en zijn presidentschap in 1994 heeft daar verandering in aangebracht.

Van of voor wie zouden we in Nederland een standbeeld moeten oprichten?

Voor zoveel mensen, het is moeilijk kiezen. Bijvoorbeeld voor al mijn ex-collega’s in de jeugdzorg die zo vol overgave iets moois willen doen voor al die gezinnen. Of voor de gezinnen en kinderen die ik heb mogen begeleiden die uit diepe dalen kwamen en toch door bleven knokken.

Nine Kooiman op SP.nl