Tweede Kamer Woordvoerder Financiën, Handelsverdragen, ICT en Ontwikkelingssamenwerking

Mahir Alkaya

Vergaande democratisering is broodnodig. Pak de macht!

Mahir Alkaya

Meer over Mahir

Ik ben mijn opa, die als eerste van de familie naar Nederland kwam en jarenlang in de scheepsbouw heeft gewerkt, nog vaak dankbaar. Ik zou nergens liever geboren willen zijn dan in Nederland. Als geboren en getogen Amsterdammer zit ik sinds 2014 namens de SP in de bestuurscommissie van Amsterdam Nieuw-West. Ik ben trots op de diverse omgeving waarin ik ben opgegroeid en ik ben trots op mijn partij, die in het bestuur en op straat veel voor elkaar bokst voor mijn buurt en andere volksbuurten in Amsterdam.

In 2010 werd ik lid van de SP. Wij zaten toen in het dieptepunt van de grootste economische crisis sinds de tweede wereldoorlog. Ik noch mijn medestudenten in Delft hadden die crisis veroorzaakt, en toch kregen wij de rekening gepresenteerd. Er werd niet alleen bezuinigd op het onderwijs, maar op alles wat van ons allemaal is, van de zorg tot het openbaar vervoer. Het voelde onrechtvaardig, en het verbaasde mij hoe weinig verzet er was bij de organisaties die de klappen vingen. Toen besefte ik hoe ver ook veel bestuurders van de samenleving af staan. Ik kon niet aan de kant blijven staan terwijl de gevestigde partijen de financiële sector buiten schot hielden, de bestuurders in allerlei sectoren de klappen gewillig opvingen en de rekening bij het gewone volk neerkwam. De SP was de enige partij in Nederland die het verzet organiseerde en mensen bij elkaar bracht in plaats van tegen elkaar opzette. Mijn keuze was snel gemaakt.

Het ontnemen van de zeggenschap van mensen over hun eigen leefomgeving is niet alleen onrechtvaardig, maar ook onverstandig. Het resultaat is nu helaas te zien in onze samenleving. Veel publieke voorzieningen zijn uitgekleed en geprivatiseerd. De beste oplossingen voor onze alledaagse problemen halen de bestuurskamers niet, en ondertussen neemt de tweedeling en onvrede in de samenleving toe. Ik zit in de politiek om samen met Nederlanders, ongeacht hun komaf, de macht terug te pakken van wereldvreemde politici en bestuurders.

Mahir Alkaya op SP.nl