Tweede Kamer Woordvoerder Buitenlandse zaken

Harry van Bommel

'Ik zie het als mijn taak om dagelijks duidelijk te maken dat er alternatieven zijn.'

Harry van Bommel

Biografie

Harry van Bommel werd geboren op 24 juni 1962 in Helmond. Hij doorliep de Havo in Zwolle en volgde daarna de lerarenopleiding CLZ in Zwolle. Vervolgens studeerde hij politieke wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam (afgestudeerd in 1994) en doceerde hij enkele jaren Nederlands en Engels op een MBO-school.

Tijdens zijn studententijd in Zwolle, in 1986, werd Harry lid van de SP. In 1990 werd hij verkozen in de deelraad Amsterdam Oost. Ook werd hij voorzitter van de afdeling Amsterdam Oost. In 1994 werd Van Bommel het eerste SP-gemeenteraadslid in Amsterdam, waar de SP vier jaar later de grootste winnaar werd van de raadsverkiezingen. Tot 1994 was hij daarnaast redacteur van het studentenblad 'Gist' en lid van het partijbestuur. In 1994, bij de entree van de SP in de Tweede Kamer ging Van Bommel aan de slag als beleidsmedewerker. In 1998 werd hij verkozen tot Kamerlid voor de SP.

Vaak wordt beleid verkocht onder het motto van 'het moet nou eenmaal', 'we kunnen niet anders'. Er wordt vaak gedaan alsof er geen andere opties zijn, maar die zijn er bijna altijd wel. Ik zie het als mijn taak om dagelijks duidelijk te maken dat die alternatieven er zijn.

Van Bommel leidde in 2005 de nee-campagne tegen de Europese Grondwet. Hij diende een initiatiefwet in om de Nederlandse bevolking de mogelijkheid te geven om hun mening te geven over de 'nieuwe grondwet' die volgde na het 'nee'. Het initiatief werd verworpen. Op dit moment is hij woordvoerder Europese en Buitenlandse Zaken.

De favorieten van Harry

Boek

‘De Passievrucht’ van Karel Glastra van Loon. Laat niemand je vooraf vertellen hoe het verhaal in elkaar zit. Anders wil je het boek niet meer lezen.

Film

Pulp fiction’ vooral vanwege de geweldige rol van John Travolta. Amusante beginscène waarin hij uitlegt waarom je in Nederlandse coffeeshops geen koffie kunt krijgen.

TV-programma

Britse detectiveseries; Midsummer Murder, Morse, Crime Scene Investigation en vele andere. De Britten doen het beter dan de Duitsers, de Amerikanen en zeker beter dan de Nederlanders.

Muziek

Sunscreen’, van Baz Luhrmann. Vertelt je gewoon hoe het leven in elkaar zit. Alle zijn adviezen probeer ik op te volgen. Een aanrader. Verder ben ik groot fan van Ilse de Lange. Ik heb al haar cd's thuis en een aantal concerten van haar bezocht. Nederlandse country & western op z'n best. 

Sport

Judo. Zelf ben ik nooit verder gekomen dan de groene band. Een fatsoenlijke sport zonder spelbederf waar alleen met respect voor de tegenstander gewonnen kan worden. Anton Geesink blijft de held.

Gerecht

Tandoori chicken, Indiase stoofpot. Om je vingers bij af te likken.

Vakantiebestemming

België. Zo dichtbij en deels met dezelfde taal maar toch zo verschillend van ons. Een heerlijk land waar je goed kunt fietsen en waar de mensen aardig zijn.

Kunst

Fabrice, stadsschilder van Amsterdam. In de stijl van Cobra maakt deze jonge Amsterdamse bohemien de openbare ruimte een stuk aangenamer.

Woonplaats

Diemen. Na een langdurig verblijf in Amsterdam ben ik 800 meter verderop gaan wonen in het pittoreske dorpje Diemen. Een wereld van verschil.

Wat vindt je thuisfront van je TK-lidmaatschap?

Men is er inmiddels aan gewend. Een enkeling beweert dat ik van mijn grote mond mijn werk heb gemaakt.

Zit politiek in je familie?

Neen, ze hebben een vak geleerd.

Hoe en waarom ben je bij de SP terecht gekomen?

Ik ben lid geworden van de SP naar aanleiding van een actie voor het open houden van een lokale bibliotheek. Het idee dat er niks meer te lezen zou zijn, vervulde mij met angst. Lezen is reizen. Reizen is vrijheid.

Wat is voor jou de meest inspirerende historische gebeurtenis of persoon?

Toen in 1989 de bevolking van de DDR de leiding op de knieën kreeg door louter de straat op te gaan. Geweldig. Een inspiratie voor het leven.

Wat zou je grote succes in het Kamerwerk zijn de komende periode?

Zorgen dat we niet klakkeloos zomaar overal militairen naar toesturen voor zogenaamde vredesmissies die in sommige gevallen (Irak, Afghanistan) eigenlijk beter oorlogsmissies genoemd zouden kunnen worden.

Wat zou je doen als je morgen 100.000 euro wint in de loterij?

Ik zou ogenblikkelijk mijn favoriete auto kopen; een Jaguar, maar dan geen ordinair X-type.

Van of voor wie zouden we in Nederland een standbeeld moeten oprichten?

Voor de onbekende en ongewaardeerde leerkracht. Nu meteen!

Hoe ga je je ontspannen na een zware dag in de Tweede Kamer?

Door naar huis te gaan, een mooi gedicht te lezen (Slauerhoff) en mijn ogen te sluiten. Eventueel eerst een heet bad.

Harry van Bommel op SP.nl