Tweede Kamer Woordvoerder Financiën

Arnold Merkies

'Je hebt mensen nodig die durven zeggen wat er misgaat.’

Arnold Merkies

Biografie

Arnold Merkies  werd op 6 december 1968 geboren in Bodegraven. Van 1988 tot 1994 studeerde hij Economie aan de Universiteit van Amsterdam. Na het behalen van zijn diploma begon hij zijn loopbaan als consultant bij IBM. Bij de verschillende automatiseringsbedrijven waar hij voor werkte hield hij zich onder andere bezig met het optimaliseren van bedrijfsprocessen. In 2002 richtte hij samen met anderen de kerngroep van de SP in Amsterdam Oud-West op. Sinds 2012 is hij woordvoerder Financiën van de Tweede Kamerfractie.

Ik heb de afgelopen jaren van dichtbij meegemaakt hoe de politiek zich steeds afhankelijker ging opstellen van de financiële sector. Er wordt te weinig geluisterd naar de mensen die de dupe zijn geworden van de crisis in de financiële sector. Juist voor die mensen wil ik er zijn.

Merkies werkte zes jaar voor de Tweede Kamerfractie van de SP als beleidsmedewerker. Na het vertrek van Ewout Irrgang werd Merkies na de Tweede Kamerverkiezingen van 2012 de nieuwe woordvoerder Financiën.

Financiën is allesbehalve saai. Je wordt steeds met nieuwe problemen in de financiële wereld geconfronteerd, waardoor je steeds weer nieuwe taboes te doorbreken hebt.

De favorieten van Arnold

Boek 

Le Petit Prince van De Saint-Exupéry

Film 

Das Leben der Anderen

Tv-programma

Keuringsdienst van Waarde

Muziek

Maken: ik speel zelf piano en gitaar. Luisteren: Bowie, Stones

Sport 

Skiën, snowboarden, hardlopen

Gerecht 

Wiener schnitzel

Vakantiebestemming 

Frankrijk, Spanje, Slovenië

Kunst 

Architectuur: Gaudí

Woonplaats 

Amsterdam

Zit politiek in je familie?

Het is niet zo dat we het vroeger dagelijks over politiek hadden, maar ik denk wel dat je kunt zeggen dat maatschappelijke betrokkenheid in de familie zit. Een van mijn zussen zat in het Europese Parlement. Mijn andere twee zussen zijn werkzaam in de zorg.

Hoe en waarom ben je bij de SP terecht gekomen?

Ik ben twaalf jaar geleden lid geworden van de SP. Dat was tijdens de opkomst van Fortuyn. Het was eigenlijk vooral een reactie op de algehele verrechtsing in de politiek. Ik vond dat de SP daar het enige juiste antwoord op had en als enige partij oog had voor de schaduwzijde van de globalisering.

Wat is voor jou de meest inspirerende historische gebeurtenis of persoon?

De val van de Berlijnse muur in 1989

Wat zou je grote succes in het Kamerwerk zijn de komende periode?

Lastig om van te voren te zeggen. Ten slotte is het altijd een Kamermeerderheid die bepaalt wat er gaat gebeuren. Ik wil me inzetten voor een maatschappij die minder afhankelijk is van de grillen van de financiële sector.

Wat zou je doen als je morgen 100.000 euro wint in de loterij?

Het zou goed van pas komen bij de aankoop van een huis. Draag ik gelijk mijn steentje bij aan het op gang brengen van de huizenmarkt ;-)

Hoe ga je je ontspannen na een zware dag in de Tweede Kamer? 

Dan maak ik een wandelingetje door het Vondelpark, daar woon ik vlak achter. We spreken er ook vaak af met vrienden. Verder is muziek maken een uitlaatklep, dat wil ik zeker blijven doen.

Arnold Merkies op SP.nl