Lokaal actief SP-lid

Bob van Vliet

'Politiek is niet ondergeschikt aan de economie.'

Bob van Vliet

Meer over Bob

Ik voel me vooral betrokken bij de SP omdat zij politiek niet ondergeschikt maakt aan "de economie". Discussies over onderwijs, onderzoek en zorg, maar ook over buitenlandbeleid en praktischer dingen zoals ruimtelijke ordening worden vaak volledig gevoerd in termen van hoe veel het ons zou kosten of opleveren. Maar politiek is meer dan management, en een land is iets anders dan een bedrijf.

Bovendien, veel van wat echt belangrijk is beschadig je door het als handelswaar te zien. Over onderwijs, bijvoorbeeld, wordt vooral gesproken als een "investering" in jezelf of in de economie. Ongeveer zoals een schilder zou investeren in een bestelbus. Maar op een busje zit garantie. Als er iets mis mee is ga je terug naar de producent. Goed onderwijs is iets waar je als student ook zelf aan bij moet dragen. Het is onzin erover te denken als iets dat je "koopt". Als je er niets van leert zou dat ook zomaar aan jezelf kunnen liggen. Of aan je medestudenten. Daarnaast leer je op een goede opleiding kritisch naar de wereld te kijken, iets waarvan de waarde voor een vrije samenleving niet in cijfers uit te drukken is. En als cijfers over "rendement" en "prestatie" de discussie bepalen, valt alles wat niet te tellen is buiten de boot. Terwijl dat vaak de meest waardevolle dingen zijn.

Als er iets is waar ik kwaad van kan worden, is dat het idee dat ideologische verschillen uit de tijd zijn, dat we dingen alleen nog maar goed hoeven te regelen en door te rekenen. Dat is geen idee dat ná ideologie is gekomen, het ís een ideologie. De SP heeft een fundamenteel ander wereldbeeld. Een breder en interessanter idee van wat "vooruitgang" betekent. Ik werk er graag aan mee om dat idee van hoe samenleving en politiek zouden kunnen werken werkelijkheid te maken.