justitie justitia
Veiligheid

Rechtspraak in de buurt

Het is steeds moeilijker in Nederland om hulp te krijgen bij problemen. Instanties sturen je van het kastje naar de muur. Advocaten zijn onbetaalbaar en ondertussen is het aantal sociaal raadslieden afgenomen door bezuinigingen van de overheid. Als het aan de SP ligt kun je binnenkort voor de meeste problemen naar één loket in je eigen buurt. Heb je een conflict met je baas of met je buren? Snap je de brief van de Belastingdienst niet? Dan kun je straks naar dit loket toe. Daarom heeft de SP het plan gemaakt voor Huizen van het Recht.

Met de Huizen van het Recht willen we ten eerste sociale hulp bieden, want veel problemen zijn niet enkel juridisch. Eigenlijk een soort huisarts, maar dan voor sociale problemen. Veel te veel conflicten lopen nu hoog op, terwijl ze veel sneller opgelost hadden kunnen worden. Maar naar een rechter stappen is nu nog duur en rechtbanken liggen ver uit elkaar. De Huizen van het Recht zijn ook plekken in de buurt waar je laagdrempelig een uitspraak van een rechter kunt krijgen bij conflicten.

Er moet voor iedereen een Huis van het Recht in de buurt zijn. Je hoeft er weinig te betalen voor hulp. Er is altijd iemand die je met je probleem kan helpen. De SP vindt dat de regering samen met de rechters ervoor moeten zorgen dat deze Huizen van het Recht door heel Nederland moeten komen. Hulp moet begrijpelijk, zinvol en betaalbaar zijn.