Economie

Arbeidsmigratie reguleren

Mensen die gelijk werk doen, hebben ook gelijke rechten. Uitbuiting van werknemers gaan we tegen. We willen voorkomen dat in ons land banen tegen lage lonen worden weggeconcurreerd en werknemers worden uitgebuit. Bij uitbuiting mogen we nooit wegkijken. Om te voorkomen dat arbeidsmigranten worden uitgebuit reguleren we uitzendbureaus en voeren we (tijdelijke) werkvergunningen in. We maken een einde aan de dubbele pet van werkgever en huisbaas. We gaan uit van gelijk loon voor gelijk werk, de bedrijven betalen alle werknemers volgens de geldende cao-afspraken.

 

Arbeidsmigratie uitgelegd

Arbeidsmigratie zonder regels zorgt voor lage lonen en uitbuiting. Hoe zit het precies? Bekijk hier onze video!

 

Ons bezoek aan Polen

Honderdduizenden Polen komen naar Nederland om te werken. Dat leidt tot lage lonen en uitbuiting. SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen en Tweede Kamerlid Bart van Kent gingen op bezoek in Polen. 

 

De SP ging undercover

Honderdduizenden werknemers uit Oost-Europa werken in Nederland voor een laag loon en onder slechte omstandigheden. En dat terwijl veel Nederlanders op zoek zijn naar werk of een loonsverhoging goed kunnen gebruiken. Arbeidsmigratie zonder regels houdt de lonen laag en speelt werknemers tegen elkaar uit, terwijl foute uitzendbureaus en multinationals in de watten worden gelegd. De SP ging undercover en zag met eigen ogen hoe werknemers uit Oost-Europa hier uitgebuit worden.

 

Actieplan arbeidsmigratie

Het is steeds vaker pijnlijk zichtbaar hoe kwetsbaar de positie van veel arbeidsmigranten is. Hun woon- en werkomstandigheden zijn vaak belabberd. Daarom roepen we met een initiatiefnota Actieplan Arbeidsmigratie samen met de ChristenUnie op om de misstanden rond arbeidsmigratie snel aan te pakken.

Lees het actieplan