www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Roemer: Beter investeren in aanleg spoor Foto: Flickr/ Michel Coumans Volgens Roemer kan het kabinet beter inzetten op spoorbouw Foto: Flickr/ Michel Coumans
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Regering misbruikt crisis om slechte projecten er door te jagen

13-11-2009 • Volgens SP-Kamerlid Emile Roemer misbruikt de regering de crisis om allerlei slechte infrastructurele projecten als de A4 Midden Delfland, wegverbredingen rond Amsterdam en de Zuidplaspolder er door te drukken. Roemer: “Dat men rechten van belanghebbenden met de voeten treedt is fout één. Fout twee is dat men denkt hiermee de snelheid er in te houden, terwijl iedereen voorziet dat deze nieuwe regels zorgen voor nieuwe en langere rechtspraak. Tot aan het het Europese hof toe. Zo wordt de crisis- en herstelwet de symbool- en vertragingswet.”

De SP vroeg een jaar geleden aan het kabinet om snel te gaan investeren in spoor, woningen en innovatie om zodoende werkgelegenheid te behouden. Roemer: “Wij hebben een aantal goede voorstellen gedaan die zonder aangepaste wetgeving in gang konden worden gezet. Maar bij het kabinet bleef het lang stil. Nu wil de regering ineens allerlei regels zomaar opzij schuiven om wegen en vliegvelden aan te leggen. Dat is de verkeerde keuze.”

Met het veranderen van de regels hoopt het kabinet meer snelheid te krijgen bij infrastructurele projecten. Deze nieuwe regels beperken vooral de beroepsmogelijkheden van mensen of bedrijven die gedupeerd worden door een nieuw project. Roemer: “Er zijn inmiddels al een aantal regels aangepast waardoor de besluitvorming voor nieuwe projecten met de helft kan worden verkort. Daar was de SP het zeer mee eens. Wat men nu doet is mensen rechten ontnemen en rechtse hobby's doordrukken. Bovendien zoekt de regering met deze nieuwe regels de grenzen van de Europese wetten. Een grote kans dus dat lange Europese rechtspraak nodig zal zijn. Veel projecten zullen met deze wet juist vertraagd worden, in plaats van versneld.”

Volgens Roemer moet het kabinet zijn zinnen zetten op projecten waar de spade direct de grond in kan. Roemer: “Er zijn zoveel woningen die wachten op renovatie, sporen die wachten op verdubbeling. We kunnen er nu mee beginnen en de crisis zo echt bestrijden.”

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
Studio SP
top