www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Verhagen onderzoekt Israëlische producten uit bezette gebieden

13-11-2009 • Minister van Buitenlandse Zaken Verhagen zal op verzoek van SP-Kamerlid Harry van Bommel een onderzoek starten naar de invoer van cosmeticaproducten van de Israëlische firma Ahava in Nederland. Deze onderneming fabriceert cosmetica in de nederzetting Mitzpe Shalem op de Westelijke Jordaanoever. Daarbij gebruikt het mineralen en modder. De producten worden als “Made in Israël’ uitgevoerd.

Van Bommel: “Ik ben tevreden dat dit onderzoek er komt. Als het allemaal klopt, dan pleit ik voor een boycot van deze producten. Dit soort praktijken zijn in strijd met het internationaal recht waarin het een bezettende macht wordt verboden producten van een bezet volk onder eigen naam te verkopen. Het staat een eerlijke en rechtvaardige oplossing voor het conflict tussen Israël en de Palestijnen in de weg.”

In Nederland wordt er onder de titel Gestolen Schoonheid door de Badjassenbrigade actie gevoerd bij cosmeticawinkels die AHAVA-producten verkopen. Deze actiegroep probeert ook te voorkomen dat AHAVA een netwerk van verkooppunten in Nederland opbouwt, een streven waarin de firma samenwerkt met het wekelijkse RTL4-programma Health Angels. Het is mensenrechtenactivisten al jaren een doorn in het oog dat vele producten uit de Bezette Gebieden onder Israëlische vlag winst voor de bezetter opleveren.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
Studio SP
top