www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

EU lidmaatschap Kroatië 2010 onhaalbaar

17-10-2009 • De toetreding van Kroatië tot de Europese Unie (EU) in 2010 is onhaalbaar. Dat zegt Harry van Bommel als reactie op de recente uitbreidingsrapportages van de Europese Commissie. Van Bommel: “Kroatië is nog corrupter dan Bulgarije en Roemenië, die nog steeds bezig zijn aan hun lidmaatschapseisen te voldoen. Alleen een ezel stoot zich tweemaal aan dezelfde steen. In plaats van valse hoop te wekken zou de EU geduldig haar energie moeten steken in het helpen bestrijden van die corruptie.”

Harry van BommelDe Europese Commissie spreekt over de grote vooruitgang die landen op de Balkan - zoals Kroatië - hebben geboekt op weg naar het EU-lidmaatschap. Voor de SP is het nu eerst tijd voor een realistische koers. Van Bommel: “De Balkan kent twee vredesmissies; in Bosnië en Kosovo. Albanië is een straatarm land. Bosnië-Herzegovina wordt door de Servische minderheid niet als een levensvatbare staat gezien. Er zijn nog heel wat zaken die moeten worden opgelost, voordat de Balkan deel kan uitmaken van de EU.”

In november spreekt de Tweede Kamer met het Kabinet over de uitbreidingsrapportages. Daar zal de SP er op aandringen dat de genoemde toetredingsdatum van 2010 van tafel gaat.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
Studio SP
top