www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Nieuwe Buma heffingen slecht voor de muzikant

05-10-2009 • De voorgestelde heffingen van muziekrechtenorganisatie Buma voor gebruik van muziek op het internet zijn slecht voor de muzikant. Volgens SP-Kamerlid Arda Gerkens schaadt de heffing meer dan het baat. Gerkens: “De kansen die internet nu biedt aan muzikanten om hun muziek onder groot publiek bekend te maken worden met het voorstel van de Buma compleet de grond in geboord. De minister moet Buma hier een halt toeroepen.”

Arda GerkensBuma maakte vrijdag haar tarieven voor fairplay op het internet bekend. Gerkens vraagt zich af of het embedden van muziek wel een nieuwe openbaarmaking is, zoals Buma stelt. Eén van de consequenties van deze fairplaytarieven zou zijn dat het promoten van liveoptredens met YouTube clips door bijvoorbeeld sites van poppodia belast gaat worden. Ook netwerksites als Hyves, of weblogs zouden moeten gaan betalen voor het aanbieden van muziek die via YouTube of andere diensten op de site wordt 'geembed'. Gerkens: “Muziek delen via een embedfunctie is de essentie van internet. Als de degene die de embedfunctie aanbiedt afspraken heeft met de muzikant, dan moet Buma dat niet nog eens dunnetjes over willen doen. Dat schaadt een artiest enkel maar."

Gerkens, voorzitter van de parlementaire werkgroep die zich over het huidige auteursrecht buigt, heeft namens de werkgroep een reactie aan de minister gevraagd op de voorstellen van Buma. “Als we dit geen halt kunnen toeroepen met de huidige wetgeving, dan moeten we snel kijken naar het aanpassen hiervan.”

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
Studio SP
top