www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Van Gerven wil strenger toezicht op zorg

24-09-2009 • De Inspectie voor de Gezondheidszorg moet weer actief en dichterbij de zorg toezicht gaan houden. Dit stelt SP-Kamerlid Henk van Gerven donderdag voor aan minister Klink (Volksgezondheid). Van Gerven: “De Inspectie is uitgekleed en te veel op afstand gezet om de kwaliteit van de zorg te kunnen bewaken. Op dit moment controleren zorginstellingen zichzelf. De talloze incidenten van de afgelopen tijd bewijzen dat dit niet werkt en dat streng toezicht nodig is.”

Henk van GervenVolgens Van Gerven maakt minister Klink de problemen alleen maar erger. “Al jaren schiet de kwaliteit in verpleeghuizen tekort. Dat weet iedereen. En toch zijn er slechts 28 inspecteurs die de kwaliteit van de zorg in 1800 locaties van verpleeg- en verzorgingshuizen moeten controleren. Minister Klink is nu van plan om in 2010 8,3 miljoen euro, vijftien procent van het totale budget, minder uit te geven aan de Inspectie.”

De SP wil deze bezuiniging niet doorgaat en wil juist dat de capaciteit van de Inspectie met 20% wordt vergroot. Hierdoor kan de Inspectie worden omgevormd tot regionale zorgbrigades, die de kwaliteit, toegankelijkheid en doelmatigheid in de zorg controleren. Deze zorgbrigades houden actief toezicht op de zorg en gaan onaangekondigd de zorginstellingen in.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
top