www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Van Bommel wil onderzoek naar 'reisbureau voor Kamerleden'

10-06-2009 • Volgens SP-Kamerlid Harry van Bommel moet de betrokkenheid van politieke partijen bij het Nederlands Instituut voor Meerpartijen Democratie (NIMD) nader worden onderzocht. "Het instituut staat in derde wereld landen bekend als het 'reisbureau van de Tweede Kamer'. Dit jaar nog gingen Kamerleden naar Guatemala en Ghana, deze week is er nog een reis naar Nairobi. Ik betwijfel zeer of dat nuttig en noodzakelijk is. Dat moet wat mij betreft maar eens onafhankelijk worden onderzocht."

Harry van BommelHet NIMD ligt zwaar onder vuur omdat de uitgaven van het instituut niet goed zijn verantwoord. Het instituut moet tonnen subsidie terugbetalen. Het dreigt failliet te gaan als het niet in aanmerking komt voor een kwijtschelding voor de schulden. Minister Koenders zei woensdag dat faillissement niet te willen, maar toonde zich streng. Hij beloofde dat er een uitgebreide evaluatie komt naar de gang van zaken.

Uit een rapport van de Algemene Rekenkamer blijkt dat het NIMD de niet verantwoorde uitgaven slechts ziet als een ‘administratieve omissie’. Minister Koenders neemt de zaak echter zo zwaar op dat hij het instituut onder curatele heeft geplaatst en slechts voorschotten geeft op termijn van twee maanden. De minister wilde niet ingaan op een zeer kritisch rapport over het optreden van de NIMD in Indonesië. De SP weet op basis van eigen bronnen dat er zo’n rapport bestaat, maar dat het in een la is verdwenen. Koenders zei dat hij het niet kent, maar zal er wel navraag over doen.

Het NIMD is in 2000 opgericht door zeven Nederlandse politieke partijen (CDA, PvdA, VVD, Groenlinks, D66, Christen Unie and SGP) ter ondersteuning democratiseringsprocesssen in Afrika, Latijns-Amerika, Azië en Oost Europa. Oud-minister van Buitenlandse Zaken Bot is president van het bestuur van het NIMD. De SP en de PVV nemen niet deel aan het NIMD en maken ook geen reizen onder de vlag van het NIMD.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
Studio SP
top