www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Agnes Kant
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Kamerdebat: Gaat de stekker uit de JSF?

23-04-2009 • Sinds gisteravond wankelt het JSF-project. De PvdA zei dat aanschaf van testtoestellen niet kan. Vanavond wordt duidelijk welke consequenties dat heeft. De SP hoopt van harte dat er niet gedraaid wordt en er vandaag een punt wordt gezet achter de JSF.

De bijdrage van Agnes Kant aan de eerste termijn:

“De JSF heeft gisteren een noodlanding gemaakt. Maar staatssecretaris de Vries liep nog steeds met zijn hoofd in de wolken. Verblind door zijn liefde voor deze straaljager. Ik ben benieuwd of de nieuwe werkelijkheid inmiddels tot hem is doorgedrongen. Uiteraard ben ik ook heel benieuwd, hoe de noodlanding van de JSF bij de premier is geland.

De SP heeft zich altijd verzet tegen deelname aan het JSF project. Omdat het nu niet nodig is. De F16’s kunnen nog zeker tot 2022 mee. De miljarden kunnen daarom veel beter besteed worden. Dit kabinet bezuinigt op het onderwijs en de zorg. Maar verspilt geld aan onnodige straaljagers.

De PvdA speelt een bijzondere rol in het JSF-debat. In een eerder kabinet stemde de PvdA in met deelname. Vervolgens was ze in de oppositie en de verkiezingscampagne fel tegen.

Ik kan me nog een heel mooi filmpje herinneren, Wouter's Angels. Waarbij de kiezer beloofd werd dat het geld voor de JSF aan de verpleeghuizen teruggegeven zou worden. Een prima voorstel!

Bij toetreding tot dit kabinet moest de PvdA toch weer een draai maken. Namelijk: wel doorgaan met het project.

Het kabinet wil nu testvliegtuigen aanschaffen. De PvdA houdt nu op dit punt wel voet bij stuk. En stemt niet in met deze aanschaf.

Mevrouw Hamer, mijn complimenten voor deze rechte rug.

Een Kamermeerderheid wil geen testvliegtuigen. Dat kunnen we bekrachtigen met de volgende motie:

De Kamer, gehoord de beraadslaging, spreekt uit dat zij op basis van deze kandidaatstelling niet instemt met de aanschaf van JSF testtoestellen.
En gaat over tot de orde van de dag

Staatsecretaris de Vries stelt dat de reputatie van Nederland als betrouwbare partner op het spel staat. Maar staat hier niet juist de reputatie van deze staatssecretaris en het vertrouwen in het kabinet op het spel? De bevolking wil niet dat er miljarden naar straaljagers gaan. De wens van de volkvertegenwoordiging is: nu geen aanschaf van deze straaljagers.

De vraag is vandaag: Gaat het kabinet afzien van de aanschaf van deze straaljagers? Of wordt de noodlanding van de JSF, een crash voor het kabinet?

En kom nu niet met domme schijncompromissen. Geen gedoe met leaseconstructies en terugkoopgarantie, en geen cadeaubonnen voor 1000 vlieguren. Het is hier geen Tell Sell.

Waardering voor de rechte rug van de PvdA. Maar ik zou bijna iets belangrijks vergeten. In het PvdA verkiezingsprogramma staat: Nederland stapt uit de JSF. Nu wil de PvdA uitstel, geen afstel. Deze noodlanding is voorlopig dus slechts een tussenlanding.

Hopelijk pakt de PvdA nu ook door, en zegt net als de SP: Nederland moet uit dit geldverslindende risicoproject stappen. We moeten stoppen met deze vliegende Betuwelijn."


* * * UPDATE na de termijn van de PvdA: * * *

En ja hoor: de PvdA heeft toch weer een draai gemaakt. In een volstrekt onleesbare motie, die vandaag door de coalitiepartijen in de achterkamers is opgesteld, wordt besloten dat het kabinet door mag gaan. Er gaat een grote zak Nederlands belastinggeld naar de JSF-fabrikant voor de testfase. Maar dat betekent niet dat we een toestel kopen, beweert de PvdA. “Onnavolgbaar gezwets om een gênante draai af te dekken,” volgens Agnes Kant. “De PvdA beweert dat het uitstel heeft afgedwongen, maar geeft in feite gewoon groen licht om verder te gaan. De uitgave van 6 miljard voor 85 JSF-toestellen is weer een stuk dichterbij gebracht.”

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
Studio SP
top