www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Strijd tegen verkoop Essent gaat cruciale fase in

16-04-2009 • De spanning rondom de verkoop van Essent loopt op. Vooral in de Provincie Noord-Brabant is grote twijfel ontstaan over nut en noodzaak van de verkoop van het energiebedrijf. De SP roept bezorgde burgers op om via e-mail hun mening te laten horen aan de leden van Provinciale Staten. Woensdagavond werden al duizenden e-mails verstuurd naar provinciale politici in onder andere Limburg, Brabant en Gelderland. SP-fractievoorzitter Agnes Kant: “Onze protestactie komt in de hoogste versnelling.”

De Provincie Noord-Brabant heeft meer dan 30% van de aandelen en kan de verkoop van Essent in haar eentje tegenhouden. De overnamekandidaat RWE wil Essent alleen kopen als zij meer dan 80% van de aandelen in bezit kan krijgen.

De Brabantse politiek vergadert vrijdag over de verkoop van Essent, maar neemt pas volgende week een definitief besluit. Naast de stortvloed aan e-mails worden de Brabantse politici ook geconfronteerd met krantenadvertenties en reclamespots met de oproep om Essent niet te verkopen.

Advertentie Noord-Brabant
De advertentie die op dit moment verschijnt in de Brabantse Huis-aan-huis-bladen.

De Volkskrant meldde donderdag dat alleen CDA en D66 in Brabant nog maar voor de verkoop van Essent zijn. SP, Groenlinks en Partij voor de Dieren zijn tegen. PvdA, VVD en enkele kleinere partijen twijfelen nog.

Limburg
Door de enorme hoeveelheid aan protestmails dreigde de server van het Limburgse provinciehuis in Maastricht donderdagochtend overbelast te raken. Een mooi signaal voor de Limburgse volksvertegenwoordigers. Die nemen namelijk vrijdag al een besluit over de verkoop van Essent. Limburg heeft 16% van de aandelen van Essent in bezit.

Overijssel
Ook in Overijssel (18% van de aandelen) is de verkoop van Essent nog geen gelopen race. Tijdens een debat, afgelopen woensdag, durfden enkele partijen nog geen standpunt in te nemen over de verkoop. Gemeente-raadsleden van CDA, PvdA en ChristenUnie in Overijssel zetten hun collega’s in de provinciale staten onder druk. De overijsselse gemeenten Zwolle, Staphorst, Dalfsen en Zwartewaterland besloten namelijk in de afgelopen weken dat zij Essent in publieke handen willen houden.

Ook de gemeenten Oss, Heerlen, Helden en Brunssum willen hun aandelen Essent niet verkopen.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
top