www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

'Aanpak kilometertellerfraude maakt filebelasting overbodig'

11-04-2009 • Tot genoegen van SP-Kamerlid Emile Roemer gaat verkeersminister Eurlings eindelijk de kilometertellerfraude aanpakken. “De kilometerteller van de auto wordt betrouwbaar, en dat betekent dat de kilometerheffing makkelijk via deze teller bijgehouden kan worden. Dat maakt het miljarden kostend systeem van de filebelasting overbodig, waar de regering nu mee bezig is.”

De kilometerteller is al jaren een probleem. Kopers van een auto en de Belastingdienst worden regelmatig opgelicht. Door structureel de kilometerstanden van auto’s bij te houden en het terugdraaien van kilometerstanden strafbaar te maken verwacht Eurlings het probleem op te lossen. De onbetrouwbare kilometerstanden zijn ook een belangrijke reden waarom de regering een miljardenkostend nieuw systeem voor de kilometerheffing wil opzetten. Roemer, fel tegenstander van het project: “Nu de kilometerteller betrouwbaar wordt is er geen enkele reden meer om door te gaan met de filebelasting. Want dat wordt het als het doorgaat: mensen moeten extra gaan betalen als ze in de file staan, terwijl ze geen echt alternatief hebben.”

De SP is er al jaren voorstander van om de autokosten eerlijker te verdelen. Niet betalen als je auto stilstaat, maar voor het gebruik ervan. Dat kan echter ook zonder peperduur systeem. Het geld dat daaraan verspild dreigt te worden, kan veel beter worden geïnvesteerd in beter openbaar vervoer.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
Studio SP
top