www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
ANP/ LEX VAN LIESHOUT Waterzuiveringsinstallatie bij Enschede vanuit de lucht gezien. ANP/ Lex van Lieshout
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

'Voer nieuwe en eerlijke zuiveringsheffing in'

06-04-2009 • Er moet een nieuwe zuiveringsheffing komen, die een einde maakt aan de oneerlijke verdeling tussen huishoudens. Dit stelt SP-Kamerlid Paulus Jansen voor nu de nieuwe Waterwet wordt ingevoerd. Jansen: “Tweepersoonshuishoudens betalen door een achterhaald systeem nu 50% teveel zuiveringsheffing aan het Waterschap, terwijl huishoudens met meer dan drie personen veel te weinig betalen. Dat is simpelweg niet eerlijk, en met de huidige techniek heel makkelijk te veranderen.”

Paulus JansenOp dit moment is het zo dat een eenpersoonshuishouden betaalt voor één persoon en een meerpersoonshuishouden altijd betaalt op basis van drie personen. Jansen: “Deze rekenmethode is absoluut niet meer van deze tijd. Ver in de vorige eeuw is hiertoe besloten omdat het lastig was om te bepalen hoeveel mensen er onderdeel uitmaken van een huishouden. Inmiddels heeft de techniek een dusdanige sprong genomen dat het vrij eenvoudig is om de gegevens van de gemeente te koppelen aan de te betalen zuiveringsheffing. Daardoor kan er relatief eenvoudig eindelijk een einde komen aan deze
verouderde manier van heffen.”

Volgens Jansen is het een gemiste kans wanneer wordt nagelaten om in de nieuwe Waterwet, die 8 oude wetten moet gaan vervangen, deze oneerlijkheid aan te pakken. Jansen: “Als het kabinet de handschoen niet oppakt dan doe ik het namens de SP wel, desnoods via een wijzigingsvoorstel!”

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
Studio SP
top