www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Israël weigert winnaar Geuzenpenning doorreis naar Nederland

03-03-2009 • De SP wil dat minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) er bij Israël op aandringt om mensenrechtenactivist Shawin Jabarin naar Nederland te laten komen. De directeur van de Palestijnse mensenrechtenorganisatie Al-haq zou in ons land de Geuzenpenning in ontvangst nemen, maar Israël weigert hem naar Nederland te laten reizen.

De mensenrechtenprijs, die wordt uitgegeven door de stichting Geuzenverzet, zal op 13 maart in Vlaardingen worden uitgereikt aan vertegenwoordigers van de prijswinnaars Al-Haq en B'Tselem. De prijs gaat dit jaar naar beide organisaties vanwege hun onafhankelijke en kritische houding tegenover de Israëlische overheid en de Palestijnse Autoriteit.

Van BommelJarbarin zou namens Al-haq naar Nederland komen, maar krijgt van Israël geen toestemming om af te reizen. “Het is tekenend voor de houding van Israël,” aldus Harry van Bommel, “dat een mensenrechtenactivist stelselmatig wordt tegengewerkt, ook als hij in het buitenland een prijs mag ontvangen. De Nederlandse regering moet hiertegen stelling nemen.” Van Bommel bepleit verder toezicht door Nederlandse diplomaten op behandeling van de zaak bij het Israëlisch Hooggerechtshof op 5 maart aanstaande.

Al-Haq (Het Recht) is een onafhankelijke Palestijnse mensenrechtenorganisatie die verklaringen probeert te registreren van slachtoffers en ooggetuigen van misstanden, zowel door het Israëlische leger als door de Palestijnse Autoriteit. Al-Haq probeert met de hulp van medewerkers ter plaatse in de bezette gebieden informatie te verzamelen over machtsmisbruik en schending van de mensenrechten. Al-Haq zette zich het afgelopen jaar vooral in om de humanitaire crisis in de Gazastrook te verbeteren.

De onafhankelijke Israëlische organisatie B'Tselem (Menselijke Waardigheid) wil burgers in Israël informeren over de mensenrechtensituatie in de bezette Palestijnse gebieden. Een breed samengestelde groep van academici, juristen, journalisten en parlementariërs richtte de organisatie op in 1989.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
Studio SP
top