www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

SP blij met vrijwel totaalverbod clustermunitie

29-05-2008 • SP Tweede Kamerlid Krista van Velzen is zeer enthousiast over de onverwachte wending in de onderhandelingen over het verdrag op clusterbommen in Dublin. Van Velzen, zelf aanwezig op deze diplomatieke conferentie: “Veel delegaties wilden het verdrag nog sterker maken, Nederland had de tekst zelfs nog stukken zwakker willen hebben. Maar na anderhalve week onderhandelen brak plots het besef door dat er zonder compromissen geen verdrag zou komen. Alle deelnemende landen hebben ingestemd met een vrijwel totaalverbod op clusterbommen.”

Het akkoord betekent dat er eindelijk een einde zal komen aan de inzet van dit onmenselijke wapen dat in de afgelopen veertig jaar onnoemelijk veel burgerslachtoffers heeft geëist. De vlag kan uit, wat Van Velzen betreft: “Ik ben erg blij met de buigzame houding van het Nederlandse kabinet. Zij gingen de onderhandelingen in met de wens één van de twee types Nederlandse clustermunitie te kunnen behouden en het resultaat is dat beide vernietigd zullen moeten worden. Nederland wordt een clusterbommenvrij land. Ik hoop dat de Kamer het Verdrag snel zal ratificeren.”

De SP is al jaren actief om clusterbommen verboden te krijgen. Niet alleen in de Tweede Kamer door onder andere een initiatiefwetsvoorstel in te dienen, maar ook door actie te voeren tegen banken die investeren in dit wapentuig. Tientallen bankfilialen werden bezocht door SP’ers die klanten er op wezen dat hun bank investeerde in clustermunitie. De campagne ‘ABN Amro clusterbom – oliedom’ leidde tot een radicale beleidswijziging bij de bank.

Van Velzen: “Ik heb met het ABN-verhaal in de hand de verschillende kabinetten gevraagd dit goede voorbeeld te volgen, maar dit had tot nu toe geen resultaat. Nu blijkt weer: de aanhouder wint! Wat hier in Dublin gebeurt is echt historisch.”

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
top