www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Remi Poppe laat renovatie stilleggen na ontdekking asbest

22-05-2007 • Een oplettende bewoner van een Rotterdamse flat ontdekte vorige week tijdens een renovatie asbesthoudende materialen in zijn woning. Nadat hij bij SP-Kamerlid Remi Poppe aanklopte om advies, werd de Arbeidsinspectie erbij gehaald en de renovatie stilgelegd. Om zowel de bewoners als de werkers te beschermen tegen het kankerverwekkende materiaal.

De voegen en afdichtnaden van het tegelwerk in de keuken bleken asbest te bevatten. Het werk werd stilgelegd omdat eerst een aanvullende asbestinventarisatie voor de hele keuken en van alle andere keukens in het flatgebouw moet worden opgesteld.


Remi Poppe (rechts) in overleg met aannemers en werklieden

De aannemer was in eerste instantie niet gecharmeerd van deze actie van Remi Poppe, zijn hele werkplanning loopt in de soep. “Hoe vertel ik de overige flatbewoners dat het werk niet op tijd wordt afgeleverd? Beseffen jullie wel wat dit allemaal betekent aan tijd en geld?” Binnen no-time zaten alle uitvoerders, aannemers en hoofdaannemers samen met Poppe en de Arbeidsinspectie om tafel. Na een paar bakken koffie en een toelichting door Poppe over de gevaren van asbest voor de werknemers was iedereen het er over eens dat er geen risico’s genomen moeten worden.

“Blijkbaar is er in het voortraject bij de asbestinventarisatie iets misgegaan,” concludeert Poppe. “Het asbest in de voegen en afdichtnaden is toen niet ontdekt. Daar moeten we nu van leren zodat we deze fout in de toekomst niet meer maken. Dat is belangrijk voor de bewoners en hun kinderen en misschien wel op de eerste plaats voor de werknemers in de bouw. Dat onderkennen gelukkig alle partijen.”

Poppe: “Het hele proces rond het saneren van asbest is nog altijd niet sluitend. De wet- en regelgeving verbeteren is één ding, maar het asbest moet in de praktijk ook herkend worden. De aannemer is daar in eerste instantie de dupe van. Een zorgvuldig voortraject en een goed werkplan kunnen veel schade voorkomen.”

De planning van het renovatietraject staat nu onder extra druk. De vertraging is kostbaar, maar ook de onrust die ontstaat bij de overige flatbewoners is een zorg voor de aannemer. Een steekproef van de inmiddels 160 woningen die gereed zijn, is nodig om uit te sluiten dat in andere woningen ook asbestbesmetting is opgetreden. Poppe: “Ík verwacht overigens geen asbestbesmetting, de aannemer doet er zo te zien alles aan zo netjes mogelijk te werken, maar de steekproef is wel nodig om de onrust weg te nemen en goede voorlichting aan de bewoners en werknemers te kunnen geven.”

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
top