www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Krista van Velzen: Pak kankerverwekkend asbest ook op Antillen aan

27-05-2006 • SP-Kamerlid Krista van Velzen vraagt staatssecretaris Van Geel (Milieu) om zich in te zetten als pleitbezorger tegen het gebruik van levensgevaarlijk asbest op de Antillen. In Nederland sterven jaarlijks achthonderd mensen aan de gevolgen van asbest. Bewustwording hierover leidde tot regelgeving, maar op de Antillen is nog niets geregeld en is het kankerverwekkende materiaal nog gewoon te koop.

Van VelzenDe staatssecretaris moet druk uitoefenen en kennis delen. Het zou ook goed zijn als slachtoffers op de Antillen bedrijven kunnen aanklagen die het dodelijke materiaal verspreid hebben. In Nederland is dat al jaren gebruikelijk. Van Velzen: “Ik kan mij niet voorstellen dat Van Geel zich niets aantrekt van de situatie op de Antillen. Ik zal in het debat de staatssecretaris hierop aanspreken. Mocht dat geen resultaat opleveren dan wil ik met politici op de Antillen proberen samen te werken.”

Voorzitter Yvette Raveneau van de Curaçaose milieuroganisatie Amigu di Tera zei tegen de Wereldomroep blij te zijn met de aandacht van de SP. "Asbest is heel veel gebruikt op Curaçao. Er is bijna geen enkel huis dat geen dak heeft met asbest." Raveneau bevestigt dat er geen enkele regelgeving is en ook geen wetten die het werken met giftige stoffen regelt. Er is wel wetgeving aangekondigd om de import van asbest te verbieden, volgens de milieubeweging is het een doorbraak dat er aandacht voor is. Raveneau verwacht wel problemen met importeurs, maar er zijn volgens haar voldoende vervangende stoffen die niet zwaar kankerverwekkend zijn.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
top