www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

SP wil wereldwijd verbod op asbest, 100.000 doden per jaar: tijd voor actie

24-09-2005 • Op de internationale asbestconferentie die de SP deze week in het Europees Parlement organiseerde, riep Europarlementariër Kartika Liotard op tot het opvoeren van de campagne om asbest de wereld uit te helpen. “Het is tijd voor de EU om een definitief streep te trekken onder het asbestdrama en voor een effectieve en gecoördineerde actie op dit punt”, aldus Liotard.

De bijeenkomst werd geopend door GUE/NGL voorzitter Francis Wurtz, die onderstreepte dat er jaarlijks 100.000 arbeiders en hun familieleden om het leven komen door asebestziekten. Deelnemers aan de conferentie waren afkomstig van organisaties van asbestslachtoffers, parlementariërs, artsen, wetenschappers, juristen en milieuactivisten.

Als belangrijkse externe oorzaak van kanker op de werkvloer drong GUE/NGL parlementariër Roberto Musacchio aan om het probleem wereldwijd aan te pakken via de Verenigde Naties. Zijn collega Bairbre de Brún sprak over het asbestdrama in Ierland: “Asbest is een probleem van het heden én de toekomst, niet alleen uit het verleden”. Het Cypriotische parlementslid Adamou Adamos drong aan op juiste implementatie en strikte handhaving van Europese richtlijnen rond asbest en het gebruik daarvan in gebouwen.

Hoewel vanaf 1 januari 2005 het gebruik van asbest in de hele Europese Unie is verboden worden burgers nog steeds bedreigd door blootstelling aan het material. Dimitris Papadimoulis uit Griekenland stelde dat het gebrek aan statistieken over het voorkomen van asbest in private en publieke gebouwen in Griekenland een groot probleem is. Griekenland was een van de grootste asbestproducenten van de wereld.

De conferentie besloot met een resolutie waarin werd opgeroepen om het jaar 2005-2006 uit te roepen tot Anti-asbest Actie Jaar en eiste van de EU om te komen tot een effectief Europees Anti-asbest actieplan.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
Studio SP
top