www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Schrappen medicijnen uit winstbejag moet stoppen

09-02-2005 • Geneesmiddelen waarvan het patent verloopt, moeten niet uit de markt worden gehaald omdat een fabrikant meer kan verdienen door een duurdere variant mét patent te verkopen. Het patentrecht moet hiervoor worden aangepast. Dit heeft SP-Kamerlid Agnes Kant voorgesteld aan minister Hoogervorst, nu farmaceut GlaxoSmithKline het migrainemedicijn Imigran vervangt door een duurder middel mét patent, zodat meer winst kan worden behaald.

De Nederlandse Vereniging van Hoofdpijnpatiënten is ongelukkig over de ‘marketingactie’ van het bedrijf en stelt dat er patiënten zijn die niet goed reageren op het vervangende middel.

Kant: “Het is een truc om middelen in een marginaal ander vorm op de markt te brengen, om ze opnieuw patenteerbaar te maken. Dit benadeelt de patiënt en moet daarom niet kunnen; het patentrecht is op dit punt te ruimhartig. Patiënten die al jarenlang goede ervaring hebben met een geneesmiddel, moeten hiervan niet plotseling verstoken zijn, alleen omdat een farmaceut hogere winstmarges wil hebben.”

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
Studio SP
top