www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Donner laat asbestmoordenaar James Hardie ongemoeid

30-08-2004 • De regering wil niet ingaan op de omstandigheden waaronder het Australische bedrijf James Hardie naar Nederland is verhuisd, ondanks het asbestschandaal waarbij het omstreden bedrijf betrokken is. Dit blijkt uit de antwoorden op Kamervragen van SP-Kamerlid Van Velzen. Verder concludeert minister Donner dat een aansprakelijkheidsverdrag met Australië niet echt nodig is. De slachtoffers kunnen gewoon in Nederland procederen. Van Velzen: “De consequentie is dat duizenden zieke mensen het vliegtuig naar Nederland zouden moeten pakken, om hier vervolgens een langslepende procedure aan te spannen voor een Nederlandse rechter. Dat kan je die mensen niet aandoen.”

In samenwerking met FNV Bondgenoten en de Australische Groenen heeft de SP aan de bel getrokken over de praktijken van het bouwbedrijf James Hardie dat zich in Nederland heeft gevestigd. James Hardie was de grootste producent van asbest in Australië en is verantwoordelijk voor meer dan de helft van alle asbestslachtoffers in dat land. Door het moederbedrijf hier te vestigen, ontloopt de multinational schadeclaims van duizenden asbestslachtoffers in Australië aangezien Nederland geen aansprakelijkheidsverdrag heeft. Twee weken geleden bezweek James Hardie echter onder politieke en maatschappelijke druk vanuit zowel Australië als Nederland en beloofde het bedrijf de slachtoffers te compenseren. Het voorstel van James Hardie bleek echter zoveel kleine lettertjes te bevatten dat het onacceptabel is voor de slachtoffers en vakbonden: zij hebben dit kluitje in het riet dan ook afgewezen.

Uit de antwoorden blijkt ook dat het nog onzeker is of Nederland zelfstandig bilaterale verdragen met derden kan aangaan. Van Velzen: “Ik stel voor dat de minister snel aan de slag gaat om dit uit te zoeken. Mij lijkt dat een Europees aansprakelijkheidsverdrag bilaterale afspraken buiten de EU niet in de weg hoeft te staan. Bovendien verschuilt deze regering zich mij iets te vaak achter Europa. Dit kabinet ziet de verhuizing als compliment voor ons goede investeringsklimaat. Dit is pure struisvogelpolitiek.”

De SP beraadt zich samen met FNV Bondgenoten, het Comité Asbestslachtoffers en de Australische collega’s nog op verdere stappen.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
Studio SP
top