www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Karabulut: 'Kabinet zet duizenden mensen achter de geraniums en verspilt miljoenen'

12-01-2012 • Terwijl het kabinet de mond vol heeft over dat mensen aan het werk moeten, groeit het aantal mensen op de wachtlijsten voor de sociale werkplaatsen in Nederland. Duizenden mensen met een arbeidsbeperking die dolgraag aan de slag willen in de sociale werkplaats worden achter de geraniums gezet en gevangen gehouden in een uitkering. Dat is niet alleen vernietiging van veel sociaal kapitaal maar ook nog eens economisch heel dom. Door de wachtlijsten van de sociale werkplaats weg te werken kunnen er miljoenen worden bespaard. Dat blijkt uit onderzoek van de SP.

Sadet KarabulutKamerlid Sadet Karabulut heeft twee verschillende scenario’s naast elkaar gelegd. Het eerste scenario zijn de kosten voor de samenleving wanneer iemand op de wachtlijst voor de sociale werkvoorziening staat en uitkeringsgerechtigd is. Het tweede scenario betreft de kosten van iemand die vanuit een uitkering aan de slag gaat bij de sociale werkplaats. Karabulut: ‘We zien grote winst wanneer mensen vanuit de uitkering aan de slag gaan in de sociale werkplaats. Uit mijn berekeningen blijkt dat een alleenstaande bijstandsgerechtigde die gaat werken in de sociale werkvoorziening, de samenleving 6.236 euro per jaar bespaart.’

De plannen van het kabinet zijn erop gericht om de sociale werkplaatsen flink in te krimpen. Er gaan 60.000 arbeidsplekken in de sociale werkplaatsen verdwijnen. Veel mensen met een indicatie voor de sociale werkplaats komen thuis achter de geraniums te zitten. Velen moeten jaren wachten voordat ze aan de slag kunnen in de sociale werkplaats. Karabulut: 'Het kabinet heeft de mond vol over werk, werk en werk. Maar als puntje bij paaltje komt laten ze mensen gewoon achter de geraniums verdwijnen, terwijl mensen dolgraag aan de slag willen en kunnen via de sociale werkplaats.

Niet alleen rijst de vraag waar dan al die banen zijn voor de meer dan 21.000 mensen op de wachtlijst voor de Sociale Werkplaats maar ook waarom het kabinet de samenleving opzadelt met hogere kosten. Uit berekeningen van de SP blijkt dat de samenleving goedkoper uit is als de wachtlijst voor de sociale werkvoorziening per direct wordt opgeheven. Een alleenstaande bijstandsgerechtigde levert jaarlijks 6.236 euro op. Datzelfde geldt ook voor een jonggehandicapte (3.532 euro) en een alleenstaande ouder in de bijstand (10.461 euro) die aan het werk gaan in plaats van thuis zitten.

‘Door te werken, zijn mensen niet alleen gelukkiger en gezonder maar dragen zij ook bij aan de productie. Het betekent meer zelfvertrouwen, meer sociale contacten, minder depressies en dus lagere zorgkosten. Bovendien hebben zij een hoger inkomen waardoor ze een minder groot beroep hoeven te doen op toeslagen. Het is niet alleen sociaal, maar ook economisch veel slimmer', aldus Karabulut.

Het Kamerlid wil dat het kabinet een maatschappelijke kosten- en batenanalyse laat uitvoeren van de sociale werkplaatsen. Karabulut: ‘Niet alleen moet het kabinet de bestaande wachtlijsten oplossen maar ook de gevolgen in kaart brengen voordat de sociale werkplaatsen ontmanteld worden. Een vergelijking tussen de kosten en baten van sociale werkplaatsen ten opzichte van de bezuinigingsplannen kan goed in kaart gebracht worden. Ik roep het kabinet daartoe op.'

Dagblad Sp!ts besteedde donderdag 12 januari aandacht aan het onderzoek van de SP.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
top