www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Verkiezingen

Verkiezingsdagboek van Jan Marijnissen

Vanaf eind december hebben alle kandidaten van de SP om beurten een dagboek bijgehouden van hun activiteiten in de verkiezingscampagne. Vijfentwintig dagen voor de verkiezingen begonnen we met Paul Geurts, nummer 25 op de lijst. Vandaag sluit lijsttrekker Jan Marijnissen de rij af.

Na het laatste lijsttrekkersdebat gekeken naar de conference van Freek de Jonge. In één woord gewéldig! Na afloop nog even zitten napraten over de dag en de campagne met Tiny, Niko en Marianne. We zijn moe maar hebben een goed gevoel over hoe het allemaal is gegaan. (Tiny meldt tussendoor dat de toestroom van nieuwe leden aanhoudt. 38.000 mensen rekenen zich nu tot 'de nieuwe optimisten'.)
Zelf vond ik het absolute hoogtepunt van de campagne het debat van de vier lijsttrekkers van de vier grote partijen met kinderen uit groep 8 voor het Jeugdjournaal. Natuurlijk omdat de meeste leerlingen mij uitriepen tot 'de beste', maar óók omdat het zo leuk was om te doen. Ik vind het leuk om nieuwe dingen te doen. Je moet je kunnen invoelen in de leefwereld van jonge kinderen, je moet begrijpelijk praten, geen moeilijke woorden gebruiken en toch zeggen wat er gezegd moet worden.

Vandaag weer om half acht op. De kranten en koffie. Ik zie de aardige advertentie van een aantal vrienden die de lezer laat weten dat zíj – wat er ook gebeurt – op de SP stemmen. Deze mensen laten hun keuzevrijheid niet beperken tot Bos of Balkenende. Zij begrijpen dat het niet uitmaakt wie de premier mag leveren. Het beleid is veel belangrijker. En dat beleid zal onder invloed van het CDA (dat eigenlijk liever met de VVD wil) een rechts beleid worden. Een grote SP-fractie is daarom harder nodig dan ooit.

E-mail en andere post wegwerken. Om negen uur hoor ik de helikopter van Katja en Bridget overvliegen. Ze landen bij TOP-OSS, even verderop. Ze komen me een overlevingspakketje brengen voor deze spannende dag. De inhoud: chocomel, een bal om in te knijpen, deodorant, en ander spulletjes… én champagne voor vanavond!
Daarna een ploeg van 2Vandaag ontvangen. Ze willen weten waarom de SP eerder zo hoog in de peilingen stond en daarna zo gedaald is. 'Het heeft alles met de machtsvraag te maken. Mensen willen geen CDA/VVD-regering en zijn bereid om hun eerste voorkeur te verloochenen om dat te bereiken,' leg ik hen uit. 'En, misschien zijn een aantal voorstellen van ons niet door iedereen goed begrepen. Ik denk aan het nieuwe toptarief voor de allerhoogste inkomens en ons voorstel met betrekking tot de hypotheekrenteaftrek voor villa's.'

Ik ben net terug van het stembureau. De laatste keren dat ik daar geweest ben is het altijd weer een drukte van belang… weer met heel veel pers. Als ik buiten kom hoor ik een bromvlieg boven me met een sleep erachter. Iets met 'lef' en 'veiligheid' staat erop. Soms denk ik dat sommigen te véél lef hebben en er daarom zo'n puinhoop van maken…

Het is rare dag zo'n verkiezingsdag. Je hebt de periode van de campagne en je hebt de periode ná de verkiezingen. Daar tussenin zitten we nu.
Ik hoorde net Harry van Bommel op de radio over Irak. Inhoudelijk was het helemaal ok, maar dat had ik ook niet anders verwacht. Vooral blij was ik over het feit dát ik hem hoorde. Ik hoop dat ie zijn werk langzaam weer kan hervatten na het persoonlijke drama dat hem eind vorig jaar heeft getroffen.

Straks met Mari-Anne en Lilian naar de Melkweg. Eerst de prognose van De Hond en dat de eerste prognoses naar aanleiding van de exit-polls. Om negen uur de eerste voorspelling op basis van de eerste echte tellingen. Ik ben ervan overtuigd dat we de vierde overwinning op rij gaan boeken. Deze partij verdient het om te winnen. Een partij met zoveel hard werkende idealisten, dit leger van 'nieuwe optimisten', verdient het om te groeien in de gunst van de kiezer.

(Na mijn toespraak om 10.00 uur moet ik snel weer naar Den Haag. Zeer tegen mijn natuur moet ik dan mijn eigen mensen verlaten om… wéér een lijsttrekkersdebat te doen. Voorlopig dan toch écht de laatste, hoop ik.)

De verkiezingsdagboeken

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
Studio SP
top