nieuws

Asielplan houdt ongelijke verdeling vluchtelingen in stand

Jasper van Dijk

‘De nieuwe asielwet van het kabinet gaat de scheve verdeling van asielzoekers over rijke en arme gemeentes niet oplossen’, zegt SP-Kamerlid Jasper van Dijk. De armste 25 procent van de gemeenten vangen dit jaar al 11.000 vluchtelingen op, terwijl de rijkste 25 procent slechts 3.300 vluchtelingen opvangen. Dat gaat niet minder worden. Van Dijk: ‘Het voorstel om gemeenten een bonus te geven als zij meer asielzoekers opnemen is pervers en maakt van de vluchteling een melkkoe. De kans is groot dat juist de arme gemeenten hierop ingaan, omdat zij minder middelen hebben. De ongelijke verdeling zal alleen maar toenemen. Het noorden van Nederland neemt nu al de meeste vluchtelingen op. Wassenaar en Bloemendaal komen er zo mee weg.’

Van Dijk is niet te spreken over de manier waarop de asielwet tot stand kwam: ‘Het gedraal van de VVD was gênant en de toezegging om naar beperking van de instroom te kijken lijkt een lege huls. Tenzij de regering ook kijkt naar regulering van arbeidsmigratie, maar dat gebeurt niet. Ondertussen zitten er door het gerommel in het kabinet kinderen in Ter Apel die geen bed, tandenborstel of douche hebben, worden kleine gemeenschappen geconfronteerd met grootschalige opvang en weten gemeenten niet waar ze aan toe zijn.’

Eerder dit jaar presenteerde de SP een plan voor de eerlijke verdeling van vluchtelingen.

Betrokken SP'ers