nieuws

Het SP Koopkracht Symposium

De rekeningen voor basisvoorzieningen zoals energie, boodschappen, brandstof, zorg en huur gaan door het dak. Maar tegelijkertijd boeken grote bedrijven recordwinsten. Het aantal miljonairs in Nederland stijgt jaar na jaar. Steeds meer mensen komen in de problemen, maar dit kabinet weigert om dit jaar nog iets aan de koopkracht van mensen te doen.

Op 3 september 2022 organiseerde de SP het Koopkracht Symposium in het historische vakbondsmuseum de Burcht in Amsterdam. Daar werd besproken wat de oorzaken en de gevolgen hiervan zijn, en wat de keuzes van dit kabinet betekenen voor de levens van mensen en voor de samenleving. Arjan Vliegenthart (directeur van het Nibud) gaf een laatste stand van zaken over de financiële situatie van Nederlandse huishoudens en het groeiend aantal mensen dat niet rond kan komen.

Op het symposium spraken Eef Diepenbroek en Stef van der Werf over wat de hoge kosten in hun dagelijks leven betekenen. Sander Heijne (onderzoeksjournalist en auteur Fantoomgroei) beschreef dat we rijker zijn dan ooit, dat we nog nooit zoveel geld en middelen hebben gehad, en dat we alle problemen die we hebben kunnen oplossen met elkaar. Dat dit niet gebeurt noemt hij het failliet van de samenleving. Bekijk hier zijn bijdrage op het symposium.

Mirjam de Rijk (journalist bij onder andere de Groene Amsterdammer) en Joost van Doesburg (FNV Schiphol) spraken over de oorzaken en oplossingen van de hoge kosten voor mensen, achterblijvende lonen en groeiende bedrijfswinsten. Rodrigo Fernandez (onderzoeker bij SOMO) beschreef hoe het financiële overschot van bedrijven vooral is gebruikt voor dure overnames en het belonen van de aandeelhouders, terwijl de lonen niet zijn gestegen. Kijk het hier terug:

Natuurlijk werden ook de uitgelekte koopkrachtplannen van dit kabinet besproken. De SP zegt: Nu is het genoeg. De kosten gaan door het dak en het kabinet doet niks. Dit jaar nog moeten de kosten omlaag.

 

Pak de winsten. Verlaag de rekening! Steun de actie voor lagere kosten en een hoger inkomen.

Ik steun de actie!