nieuws

Van Dijk: Miljarden voor defensie beter besteden

Jasper van Dijk

'De miljarden die de regering vrijmaakt voor defensie kunnen beter besteed worden', zegt SP-Kamerlid Jasper van Dijk in reactie op de defensienota van minister Ollongren. 'Hogere lonen voor het personeel zijn terecht, maar de regering slaat compleet door. Ruim vijf miljard erbij komt neer op een verhoging van de defensiebegroting met veertig procent. Dit is vooral een feestje voor de wapenindustrie.'

Van Dijk begrijpt dat landen naar hun defensie kijken sinds de illegale aanval van Poetin op Oekra├»ne. Maar dat kan geen reden zijn voor een nieuwe kostbare wapenwedloop. ‘De EU geeft met ruim 300 miljard dollar veel meer uit aan defensie dan Rusland (90 miljard), de NAVO met 1000 miljard zelfs meer dan tien keer zoveel. Het is veel belangrijker om de huidige budgetten slimmer te besteden en goed samen te werken met buurlanden.'

Er is geen enkele reden om nu een geld slurpende militarisering te beginnen waar vooral de wapenlobby van profiteert. Het is bovendien maar de vraag of alle plannen gerealiseerd kunnen worden vanwege het enorme personeelstekort bij defensie. Beter is te werken aan een krijgsmacht die past bij Nederland. Daarvoor zijn geen peperdure JSF-straaljagers en kruisraketten nodig en ook geen bewapende drones. Met dit soort megalomaan wapentuig draagt Nederland slechts bij aan een nieuwe, langjarige koude oorlog waarin de polarisatie alleen maar toeneemt.

Blijf op de hoogte

Betrokken SP'ers