SP-succes: Hewdigepolder wordt voorlopig niet vervuild door ontpoldering

Dankzij een aangenomen SP-motie in de Tweede Kamer worden de dijken van de Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen voorlopig niet doorgestoken. In Zeeland is de afgelopen maanden flink actiegevoerd tegen de dreigende ontpoldering. Samen met de SP strijdt daar de actiegroep ‘Nu ontpolderen Nee’ tegen het inlaten van het met pfas vervuilde water uit de Westerschelde naar het Zeeuwse platteland. Het water wordt verder stroomopwaarts in BelgiĆ« zwaar vervuild met de kankerverwekkende stof, het doorbreken van de dijken zou automatisch betekenen dat de Hedwigepolder ernstig vervuild zal raken.

SP Kamerlid Sandra Beckerman: ‘Deze ontpoldering mag niet nadelig zijn voor natuur en gezondheid, maar dat zou het nu wel zijn. Het kabinet moet nu de lopende onderzoeken naar pfas afwachten voordat de werkzaamheden eventueel hervat kunnen worden’. Eerder kreeg minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat al een stapel met 800 handtekeningen tegen het ontpolderen van SP Statenlid Ger van Unen. Harbers zei toen nog niets te voelen voor het SP-voorstel. De Tweede Kamer besluit in grote meerderheid nu anders.

Blijf op de hoogte

Betrokken SP'ers