nieuws

Motie van wantrouwen om mondkapjesdeal

Maarten Hijink

Tijdens de coronacrisis verkocht Sywert van Lienden voor 100 miljoen euro aan mondkapjes aan de overheid. Van Lienden en zijn partners hebben met deze deal miljoenen euro’s opgestreken, terwijl ze zeiden dat ze geen winst maakten. Toenmalig minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge bleek ook een actieve rol te hebben gespeeld in de totstandkoming van deze deal.

Op donderdag 7 april vond het debat plaats over de mondkapjesdeal. Tijdens het debat bleef voormalig VWS minister De Jonge zijn betrokkenheid in de mondkapjesdeal kleiner maken dan die was. Dat is wat de SP betreft onacceptabel. Daarom heeft de SP de motie van wantrouwen tegen voormalig minister De Jonge gesteund.

Kamerlid Maarten Hijink: “Deze minister heeft keer op keer niet de waarheid verteld over zijn betrokkenheid bij de mondkapjesdeal, terwijl uit de stukken die naar de Kamer zijn gestuurd overduidelijk blijkt dat zonder hem de hele deal met Van Lienden niet tot stand zou zijn gekomen. Daarom hebben we geen vertrouwen in deze voormalig VWS Minister De Jonge. De waarheid wordt als optie gezien, die alleen verteld hoeft te worden als het niet anders meer kan. Dat kan wat de SP betreft niet.”

Blijf op de hoogte

Betrokken SP'ers