nieuws

Kox spreekt afschuw uit over gevangenisstraf voor politiek gevangene in Turkije

Osman Kavala, politiek gevangene in Turkije, is deze week op basis van valse en verzonnen beschuldigingen veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Dat is een schande. Het Europees Hof van de Rechten van de mens heeft eerder al geoordeeld dat Kavala, die al vijf jaar lang gevangengenomen is door de Turkse autoriteiten, illegaal is opgesloten. Het niet respecteren van deze bindende uitspraak van het Europese Hof van de Rechten van de Mens is een schandvlek voor mensenrechten en democratische waarden in Turkije. De Raad van Europa overweegt hierdoor het stopzetten van het Turkse lidmaatschap.

SP-Senator en president van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa, Tiny Kox, sprak afgelopen dinsdag zijn afschuw uit over het bittere onrecht dat Kavala aangedaan wordt. Daarmee bevindt hij zich in een wereldwijd gezelschap van protesten tegen de nieuwste veroordeling van Kavala. De Raad van Europa, de Mensenrechtencommissaris en het Hof zullen zich volledig inzetten om dit onrecht te staken en eisen dan ook de onmiddellijke vrijlating van Kavala.

Blijf op de hoogte

Betrokken SP'ers