nieuws

Mahir Alkaya presenteert boek: ‘Van wie wordt ons geld?’

‘Van wie wordt ons geld?’ is in de boekhandel te vinden en te bestellen in de SP shop.

Bestel het boek!

Na de bankencrisis van 2008 was iedereen het erover eens: dit mag nooit meer zo uit de hand lopen. Hervormingen werden politiek besproken en nieuwe wetgeving voorgesteld. En toen gebeurde er niets. In de jaren die volgden werd de macht van banken over onze samenleving en ons geld sterker dan ooit.

Maar wat de regering destijds niet lukte, lijkt nu toch te gebeuren: nieuwe concurrenten tornen aan de macht van de banken. Concurrerende vormen van digitaal geld zijn bezig aan een opmars. Aan de knoppen zitten techneuten in Silicon Valley, technocraten in Brussel en Frankfurt en grootmachten zoals China. En onze gekozen politici? Die begrijpen de materie vaak maar half.

SP-Kamerlid Mahir Alkaya vecht al sinds zijn komst naar Den Haag voor het behoud van contant geld, maar ook voor meer kennis en kunde over digitaal geld. Zijn strijd: niet afwachten totdat ons geld niet langer van onszelf is, maar nu ingrijpen en leiding nemen in de morele en politieke keuzes die de komst digitaal geld van ons vragen. In zijn boek schetst hij zowel het ontluisterende onvermogen van Den Haag om het voortouw in de strijd te nemen, als de stappen die we collectief moeten zetten om niet voorgoed de controle over ons eigen geld te verliezen.

 

Betrokken SP'ers