nieuws

SP roept minister op het matje vanwege negeren verbod op gokreclames

Sinds de opening van de online gokmarkt in oktober vorig jaar regent het gokreclames op tv, radio en internet. Niet alleen mensen die voorheen al gokten, maar ook mensen die nog nooit hadden gegokt worden verleid om te gaan gokken. Naast dat deze gokreclames vooral ook heel irritant en misleidend zijn, is het absoluut niet de bedoeling dat er nog meer mensen gaan gokken. SP-Kamerlid Michiel van Nispen zal vandaag in een bijzonder debat (een zogenaamd interpellatiedebat) de minister voor Rechtsbescherming hierover op het matje roepen. Van Nispen wil van de minister weten waarom hij weigert om een eerder aangenomen Kamermotie van de SP over een verbod op ongerichte gokreclames uit te voeren. ‘Dat is een schoffering van de Kamer, vandaar dat ik dit bijzondere debat vandaag met de minister wil voeren en van hem zal eisen dat deze aangenomen motie wordt uitgevoerd.’

In december van het vorige jaar werd een voorstel van de SP aangenomen door de Tweede Kamer om per direct een einde te maken aan ongerichte reclames voor risicovolle kansspelen. Simpel gezegd: stop nu per direct met die irritante gokreclames op tv en radio. Een meerderheid van de Tweede Kamer was het daar mee eens, maar de minister voor Rechtsbescherming liet in januari van dit jaar weten dat hij eerst nog eens ging onderzoeken of een verbod toch wel echt nodig was. ‘Niet alleen gaf de minister hiermee aan de motie dus niet uit te willen voeren, maar elke dag dat we langer wachten met het verbieden van deze gokreclames komen er weer nieuwe gokkers bij, die het risico lopen om verslaafd te raken en dat moeten we natuurlijk koste wat kost zien te voorkomen.’

De SP zal tijdens het debat de minister voor Rechtsbescherming wederom oproepen om zo spoedig mogelijk een einde te maken aan de vele gokreclames. Niet alleen omdat de Tweede Kamer eerder al had aangegeven de reclames te willen verbieden, maar vooral ook om nog meer persoonlijke en maatschappelijke ellende te voorkomen.

 

Blijf op de hoogte

Betrokken SP'ers