nieuws

Alkaya: Rutte 4 moet met vermogensbelasting investeren in onze ouderen, studenten en in de zorg

‘Het nieuwe kabinet geeft ongericht tientallen miljarden uit, maar verliest de mensen hierbij volkomen uit het oog.’ Dat zegt SP-Kamerlid Mahir Alkaya over het coalitieakkoord van Rutte 4. ‘Want terwijl het miljarden regent waarvan totaal onduidelijk is hoe die besteed gaan worden gaat iedereen er op achteruit, worden studenten van het mislukte schuldenstelselexperiment afgescheept met een fooi als compensatie en wordt er keihard gesneden in de jeugdzorg en de ouderenzorg.’

Alkaya wil daarom vandaag bij het debat over de startnota, de financiën van het nieuwe kabinet, voorstellen dat studenten die zijn geconfronteerd met het schuldenstelsel geheel worden gecompenseerd door het kabinet: ‘Je moet maar durven. Een hele generatie op achterstand zetten door ze voor tienduizenden euro’s in de schulden te drukken en vervolgens met een compensatie komen die per student slechts duizend euro bedraagt. Samen met andere partijen dien ik een voorstel in om studenten eerlijk te compenseren voor dit gefaalde neoliberale experiment.’

Naast de jongeren worden ook ouderen hard geraakt door kabinet. Hoewel het al 40 jaar geregeld is dat de AOW meestijgt met een stijging van het minimumloon knipt Rutte 4 deze twee zaken los. ‘Het is al langer zo dat pensioenen niet meestijgen met de lonen, maar nu stijgt ook de AOW niet mee het minimumloon. Ouderen worden zo dubbel gepakt. Ik hoop dat zij samen met de SP op 12 februari in actie komen tegen deze oneerlijke plannen.’

Het kabinet moet snel werk maken van een eerlijke belasting op vermogens, vindt Alkaya: ‘Nederland kent een extreem ongelijke verdeling van de rijkdom. De tien procent rijkste huishoudens bezitten bijna twee derde van al ons vermogen, waar ze momenteel geen belasting over betalen. De allerrijksten moeten ook gaan bijdragen, zodat we meer middelen hebben voor een eerlijke compensatie voor studenten en een fatsoenlijke oudedagvoorziening voor onze ouderen.’

Blijf op de hoogte

Betrokken SP'ers