nieuws

SP-succes: Strenge controles op reptielenbeurzen

Slangen opgerold in bami-bakjes, een luiaard, stokstaartjes, varanen die zich niet kunnen bewegen in krappe plastic doosjes en gordeldieren en stekelvarkens die paniekerig aan hun kooi bijten en krabben. Dit is geen beschrijving van een dierenmarkt ergens in zuidoost Aziƫ, maar een nare sfeerimpressie van een reptielenbeurs in Nederland. En bovendien heel erg illegaal.

De NVWA, de overheidsorganisatie die verantwoordelijk is voor de controle op de exoten of reptielenbeurzen voldoet op dit moment niet aan haar taken om dit dierenleed te voorkomen. Daarom heeft de SP voorgesteld dat er meer en strengere controles komen. Als blijkt dat de wet stelselmatig wordt overtreden wil de SP een einde maken aan deze handel vol dierenleed.

SP-Kamerlid Sandra Beckerman: 'We moeten stoppen met deze vormen van dierenmishandeling en illegale handel. Daarnaast is ook de verspreiding van diereninfectieziekten, die op termijn ook schadelijk kunnen zijn voor de mens, een serieus risico op dit soort handelsplaatsen. Er is werkelijk geen enkele reden om deze misstanden nog langer te tolereren'.

Blijf op de hoogte

Betrokken SP'ers