nieuws

Voor alle Nederlanders sociaaljuridische hulp in de buurt

Als het aan de SP ligt kun je binnenkort voor de meeste problemen naar één loket in je eigen buurt. Heb je een conflict met je baas of met je buren? Snap je de brief van de Belastingdienst niet? Dan kun je straks naar dit loket toe. SP-Kamerlid Michiel van Nispen lanceerde vandaag het plan voor Huizen van het Recht. Betaalbare sociale en juridisch hulp dichtbij huis.

Het is nu te moeilijk in Nederland om hulp te krijgen bij verschillende problemen. Want waar moet je eigenlijk naartoe als je rekeningen niet meer kunt betalen? Of als je een conflict hebt, maar de gang naar de rechtbank nogal een grote drempel is. Van Nispen: ‘De Huizen van het Recht zijn plekken in de buurt waar je laagdrempelig een uitspraak van een rechter kunt krijgen bij conflicten. Veel te veel conflicten lopen nu hoog op, terwijl ze veel sneller opgelost hadden kunnen worden. Maar naar een rechter stappen is nu nog duur en rechtbanken liggen ver uit elkaar. Met de Huizen van het Recht willen we daarnaast ook sociale hulp bieden, want veel problemen zijn niet alleen maar juridisch. Eigenlijk een soort huisarts, maar dan voor sociaaljuridische problemen.’

Door allerlei hulpverleners bij elkaar te zetten kun je beter geholpen worden en je problemen oplossen. Met deze aanpak kunnen ook meerdere problemen tegelijk worden aangepakt. Volgens de SP zijn deze Huizen van het Recht hard nodig. Het toeslagenschandaal is daar een wrang voorbeeld van. Op dit moment weten veel mensen namelijk niet waar zij naartoe moeten met hun probleem.

Blijf op de hoogte

Betrokken SP'ers