nieuws

Stop de uitverkoop van onze vakantieparken

Lilian Marijnissen

Uit onderzoek van het programma Kassa blijkt dat op dit moment ongeveer 60 procent van de Nederlandse vakantieparken in handen zijn van binnen- en buitenlandse investeerders. Investeerders die vooral geld zien en massaal oude vakantiewoningen willen vervangen voor luxueuze villa’s. Voor gewone mensen die soms al 40 jaar lang op hetzelfde park hun vakantie vieren is geen plek meer. ‘Dit laat zien dat mensen moeten ‘wijken voor de rijken’. Het is onacceptabel dat deze mensen die al jarenlang een vakantieplek hebben van aan vakantiepark moeten vertrekken, omdat zij plaats moeten maken voor rijken. De rechten van deze mensen moeten versterkt worden, zodat mensen niet zomaar op deze manier verjaagd kunnen worden,’ zegt SP-leider Lilian Marijnissen.

Marijnissen: ‘Dit zie je momenteel in de hele samenleving. Ook in woonwijken gebeurt het dat betaalbare woningen worden opgekocht, gesloopt en er duurdere woningen voor terugkomen. Een schrijnend voorbeeld daarvan is de Tweebosbuurt in Rotterdam. Voor veel mensen wordt daardoor wonen onbetaalbaar. Hetzelfde gebeurt nu op vakantieparken. Dit moet stoppen’. Beruchte investeerders zoals KKR en Roompot zijn op dit moment bezig met de overname van talloze vakantieparken in Nederland. KKR wordt genoemd als het gaat over de ondergang van V&D en beschuldigd van het uitknijpen van Hema.

Huurders hebben nauwelijks rechten. Marijnissen: ‘De minister zegt ook letterlijk in de antwoorden dat ze de huurders geen rechten wil geven. Het is belangrijk dat de rechten van huurders uitgebreid worden. Deze mensen moeten huurrechten krijgen, zodat ze niet alles kwijtraken omdat de grond niet van hen is. Daarnaast moet de politiek ingrijpen om te zorgen dat er niet overal dezelfde soort luxe vakantieparken van investeerders komen.’

SP-Kamerlid Sandra Beckerman heeft al verschillende keren de minister ter verantwoording geroepen en vragen gesteld. De SP komt nu met een voorstel om het opkopen van onze vakantieparken door beleggers tegen te gaan ‘Andere partijen zijn nog akelig stil. We hopen dat ze wakker geschud raken. Maar anders helpen we ze graag en we gaan graag met huurders actievoeren,’ zegt Marijnissen.

Blijf op de hoogte

Betrokken SP'ers