nieuws

SP zegt vertrouwen op in staatssecretaris Broekers-Knol

Jasper van Dijk

De ministers Kaag en Bijleveld legden in september hun functie neer vanwege de traag op gang gekomen evacuatie van Afghanen die met gevaar voor eigen leven voor Nederland werkten. Staatssecretaris Broekers-Knol was hierbij betrokken als verantwoordelijke voor het vluchtelingenbeleid, maar vond toch dat zij kon aanblijven.

Na een interview afgelopen weekend, waarbij Broekers-Knol opnieuw onwil toont om de wens van de Kamer uit te voeren, is voor SP-Kamerlid Jasper van Dijk de maat vol: ‘Een staatssecretaris die de evacuatie constant frustreert en goochelt met cijfers, is het vertrouwen van de SP kwijt. Twee keer geel is rood. Daarom heb ik een motie van wantrouwen ingediend.’

Duizenden Afghanen bleven noodgedwongen achter in Afghanistan nadat de Taliban het land overnamen. Nederland kwam veel te laat met een evacuatieplan, ondanks de wens van de Kamer. ‘Een staatssecretaris die hierbij betrokken is geweest en het vervolgens ook nog eens voor elkaar krijgt om hierover laconiek te doen is niet geschikt voor het ambt. Je kan niet keer op keer onjuiste informatie verspreiden en het vervolgens halfbakken rechtzetten, het houdt een keer op.’

 

Blijf op de hoogte

Betrokken SP'ers