nieuws

Tijd voor eerlijke zorgsalarissen

Op woensdag 15 september gaven zorgverleners, samen met de SP en vakbonden Nu91, FNV en CNV een signaal af aan het kabinet om hogere zorgsalarissen mogelijk te maken. Ook Diederik Gommers was aanwezig zijn om de oproep te steunen. Zorgverleners hielden een spandoek van 130 meter vast, waarbij elke millimeter symbool staat voor een steunbetuiging voor hogere zorgsalarissen die de SP inmiddels ophaalde.

Terwijl een voorstel van de SP in de Tweede én de Eerste Kamer is aangenomen om de zorgsalarissen te verhogen, moeten zorgverleners het nog steeds doen zonder loonsverhoging. Marijnissen: ‘Afgelopen jaar klapten we massaal voor de zorgverleners die voorop gingen in het bestrijden van het coronavirus. Maar nog steeds is er onvoldoende loonruimte voor hogere salarissen in de zorg. En dat terwijl de werkdruk in de zorg steeds groter wordt. Elke week is er wel nieuws over een groot tekort aan zorgverleners, of het nu IC-verpleegkundigen in de ziekenhuizen zijn, of zorgverleners in de verpleeghuizen of jeugdzorg. Overal lopen de tekorten rampzalig snel op. Ook de vakbonden en de brancheorganisaties schreven vorige week een brandbrief aan het kabinet, omdat het zo niet langer kan. Nu is het moment om een eerlijke beloning te gaan regelen, en de werkdruk aan te pakken.’

Het demissionaire kabinet Rutte wilde, ondanks aangenomen voorstellen in de Tweede én de Eerste Kamer, nog steeds niet zorgen voor hogere lonen in de zorg. Ze wilden een rapport van de sociaaleconomische raad afwachten. Ook dat rapport zegt dat de lonen op de werkvloer in de zorg omhoog moeten. De lonen in de zorg blijven achter bij andere beroepen en er zijn nu al veel extra collega’s nodig. Marijnissen: ‘Veel van de plannen zijn al uitgelekt, en voor de zorgsalarissen lijkt nog steeds weinig tot niets te worden geregeld. Daarom staan we samen op voor de zorg.’

Blijf op de hoogte

Betrokken SP'ers