nieuws

Marijnissen: 'Samenleving kan niet op Den Haag blijven wachten'

Lilian Marijnissen

Terwijl de economie met 3,5% groeit, gaan mensen als het aan dit demissionaire kabinet ligt, er niet of nauwelijks op vooruit. Dit is volgens SP-leider Marijnissen onacceptabel: 'Voor veel mensen was het afgelopen jaar door de coronacrisis een zwaar jaar. Nu de economie volop draait, moeten mensen erop vooruitgaan. Goed dat de Koning de mensen bedankt die in de coronatijd moesten blijven werken. Na een applaus en een bedankje is het nu tijd voor een hoger minimumloon. Maar dit demissionaire kabinet is zo druk met zichzelf dat ze de samenleving vergeet. Rutte laat mensen keihard vallen.'

Grote bedrijven zijn tijdens de coronacrisis volop overeind gehouden met belastinggeld, maar ondanks dat er nu weer forse winsten worden gemaakt, gaat dat geld niet naar de mensen maar wordt dat verdeeld onder de aandeelhouders. Dat moet en kan anders. De SP wil een eerlijke belasting op de winsten van grote bedrijven zodat dit geld geïnvesteerd kan worden in betaalbare woningen, goede zorg en een veilige buurt.

Na tien jaar Rutte zijn we opgezadeld met een diepe wooncrisis, een uitgeholde zorg en zijn mensen er amper op vooruitgegaan. Marijnissen: 'De meerderheid van Nederland heeft geen vertrouwen meer in dit demissionaire kabinet. Ze maken er een puinhoop van. Nu is het aan de Kamer. Het kabinet is demissionair, maar de Kamer is dat niet. De SP zal komende dagen volop voorstellen doen voor zaken die nu niet meer langer kunnen wachten. Als partijen dit nu nog steeds blokkeren of weigeren uit te voeren, dan spelen ze een politiek spel over de ruggen van mensen die juist nu oplossingen verwachten van de politiek. De SP pleit dan voor nieuwe verkiezingen.'

Blijf op de hoogte

Betrokken SP'ers