nieuws

Van Nispen: ‘Justitiële dwaling Villamoord laat zien wat er mis is met het strafrecht’

Michiel van Nispen

Afgesloten strafzaken moeten eenvoudiger heropend kunnen worden om fouten te herstellen. Dat pleidooi herhaalt SP-Kamerlid Michiel van Nispen in reactie op onthullingen over de Villamoord, in de tweede documentaireserie van de KRO-NCRV over wat wel ‘de grootste justitiële dwaling’ wordt genoemd.

Begin 2021 werd de Villamoord niet heropend ondanks dat er toen ook al serieuze aanwijzingen waren dat de toenmalige verdachten ten onrechte tot jarenlange gevangenisstraffen zijn veroordeeld. Nu onthult journalistiek onderzoek nieuw bewijs dat er van alles niet klopt aan het politieonderzoek en de uiteindelijke veroordelingen. Daarom herhaalt de SP het pleidooi voor het eenvoudiger heropenen van rechtszaken als er serieuze twijfel is over de juistheid van de veroordeling.

Ook in Nederland komt het voor dat er fouten worden gemaakt en mensen ten onrechte vast zitten. Bekende voorbeelden zijn de Schiedammer parkmoord, Lucia de Berk en de Puttense moordzaak. De afgelopen jaren is er ook regelmatig onrust ontstaan over de Arnhemse Villamoord. Maar ondanks lange juridische procedures is deze zaak niet heropend en hebben rechters niet nogmaals inhoudelijk de zaak beoordeeld.

Van Nispen: ‘Waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt. In het strafrecht kan dat echter desastreuze gevolgen hebben voor de betrokkenen. En als fouten niet of nauwelijks hersteld kunnen worden dan tast dat ook het vertrouwen in de rechtspleging aan. In het strafrecht moet de waarheid voorop staan, fouten moeten kunnen worden hersteld. Daarom blijft het nodig dat we de regels aanpassen.’

Justitiële dwalingen zijn een ramp voor de betrokken. Mensen komen ten onrechte vast te zitten terwijl de slachtoffers of nabestaanden denken dat de dader vast zit. De echte dader loopt dan nog vrij rond. Justitiële dwalingen zijn een ernstige vorm van onrecht en leiden tot wantrouwen in de rechtsstaat. 

Het nieuwe bewijs in de Villamoord komt aan bod in de tweede serie over de Villamoord. De serie wordt uitgezonden op maandag 30 augustus, 6 september en 13 september op NPO 2 om 20:30 uur.

Blijf op de hoogte

Betrokken SP'ers