nieuws

Oneerlijk en kortzichtig

Aan het gebit kunnen zien hoeveel geld iemand heeft. Je verwacht het niet in een rijk land als Nederland. En toch ziet tandarts Didi Wittekoek-Landman het elke week. Een dag in de week behandelt zij mensen -die de tandarts niet zelf kunnen betalen- gratis. Daarom ontving ze deze week de gouden roeispaan, een prijs voor mensen die tegen de stroom in roeien.

Maar liefst 1,5 miljoen Nederlanders kan de tandarts niet betalen. En dat heeft grote gevolgen. Mensen die altijd met pijn rondlopen, soms zelfs niet meer naar buiten durven en daardoor totaal in isolement raken, werk en relatie verliezen.

Het is toch te gek voor woorden als je bedenkt dat Nederland zo’n rijk land is. Daarnaast is het ook kortzichtig als je naar de kosten kijkt: een gebit dat wordt onderhouden is goedkoper voor de belastingbetaler dan een gebit waar uiteindelijk dure behandelingen voor nodig zijn. Daarnaast is het ook raar: als je iets aan je oor of je oog hebt, wordt je behandeling in het ziekenhuis gewoon vanuit het basispakket vergoed. Waarom zou dat dan met een behandeling in je mond, die volgens een tandarts nodig is, niet zo zijn?

Steeds meer tandartsen en patiƫnten vinden dat de tandarts terug moet in het basispakket. De SP wil daarom een Nationaal ZorgFonds, zonder eigen risico en met de tandarts in het basispakket.

Blijf op de hoogte

Betrokken SP'ers