nieuws

De SP wil einde aan hittestress bij dieren tijdens transport

Het is zomer. Voor velen lekker, maar hitte levert voor veel dieren tijdens transport enorme stress op. Ieder jaar weer zijn er misstanden en overtredingen terwijl de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onvoldoende wetgeving en personeel heeft om hierop te kunnen handhaven. De oplossingen waar bedrijven zelf mee komen, blijken onvoldoende. Minder rijden, op andere tijden rijden, minder dieren per transport en minder slachten zijn voorbeelden van maatregelen die bijdragen aan minder stress en voortijdige sterfte.

Nu geldt er een verbod van transport wanneer het boven 35 ˚C  is, de SP wil dat aanpassen naar een verbod op transport boven 30 ˚C. Het verbod geldt niet voor de pluimveesector. Dat moet er volgens de SP ook komen. Voorstellen die we hier eerder op deden werden weggestemd door de Tweede Kamer.

SP-Kamerlid Sandra Beckerman stelde vragen na de warme temperaturen van de afgelopen dagen: 'Het gaat nog steeds niet goed. De SP heeft al vaker gezegd dat de wet strenger moet. Daar zal ik de komende tijd zeker mee doorgaan! En wordt er dan nog niet geluisterd, zullen wat mij betreft flinke boetes uitgedeeld moeten worden.'

Blijf op de hoogte

Betrokken SP'ers