nieuws

SP-Succes: Meer geld Justitie en Veiligheid dichterbij

Extra budget om de rechtsstaat te versterken en de veiligheid te bevorderen komt steeds dichterbij. Twee voorstellen van de SP werden vandaag aangenomen. SP-Justitiewoordvoerder Van Nispen reageert verheugd: ‘Dit is goed nieuws, forse investeringen zijn heel hard nodig na jarenlange kaalslag en bezuinigingspolitiek van opeenvolgende VVD-bewindspersonen. De vergoedingen voor sociaal advocaten moeten nu echt omhoog, in het belang van alle mensen die hun recht willen halen, dat is het fundament van onze rechtsstaat. Ook in de politie, het OM en de rechtspraak moet nu echt fors worden geïnvesteerd. Het is zeer terecht dat een ruime Kamermeerderheid dit nu ook inziet en de SP hierin steunt.’

In het debat over de gesubsidieerde rechtsbijstand vorige week bleek eindelijk het besef doorgedrongen dat het zo niet langer kan: sociaal advocaten worden zwaar onderbetaald en stoppen er mee, waardoor mensen met juridische problemen steeds moeilijker rechtsbijstand kunnen krijgen. Het voorstel van de SP om per direct nog dit jaar de vergoedingen van sociaal advocaten te verhogen haalde het niet. De oproep om nu al voorbereidingen te treffen zodat in ieder geval per 1 januari 2022 eindelijk de aanbevelingen van de commissie Van der Meer kunnen worden opgevolgd redde het wel. Van Nispen: ‘Het is laat, maar nog niet te laat. Hiermee laat de Tweede Kamer eindelijk zien dat een trendbreuk noodzakelijk is, we geven hiermee de sociaal advocaten perspectief op een redelijke vergoeding. Want dit heeft al veel te lang geduurd.’

Ook een tweede voorstel van de SP kon op ruime steun van de Kamer rekenen. De regering moet een plan gaan uitwerken waarmee de komende jaren fors geïnvesteerd gaat worden in de politie, het openbaar ministerie, de rechtspraak en het Nederlands Forensisch Instituut. Van Nispen: ‘Ook hier pleit de SP al jaren voor. Wijkagenten komen nauwelijks nog in de buurten. Politieagenten en officieren van justitie hebben veel te veel werk en te weinig collega’s. Slachtoffers van strafbare feiten moeten heel lang wachten tot hun zaak behandeld wordt, als dat al gebeurt. Dat is geen rechtvaardigheid! Het is heel goed dat een Kamermeerderheid dit nu ook inziet en de SP hierin steunt, dit moet echt anders. Meer waardering en investeringen in de publieke sector is heel hard nodig.’

 

Blijf op de hoogte

Betrokken SP'ers