nieuws

Gewonnen! Booking.com betaalt coronasteun terug

Coronasteun aanvragen, maar daar vervolgens een vette bonus mee uitbetalen? Booking.com wilde de coronasteun die ze hebben ontvangen van de overheid misbruiken om 28 miljoen aan bonussen uit te keren. Onder grote druk betaalt Booking.com nu de 65 miljoen coronasteun terug aan de overheid. 'Heel terecht,' zegt SP Tweede kamerlid Bart van Kent. 'We hebben flink actiegevoerd tegen dit misbruik van coronasteun en ons voorstel om Booking.com te laten terugbetalen kon rekenen op een overgrote meerderheid in de Tweede Kamer.' Booking.com is nu onder de druk gezwicht.

Afgelopen week werd duidelijk dat de top van Booking.com de regels in het bedrijf heeft aangepast, met als doel bonussen uit te keren. 'Dit terwijl zij vanwege de coronacrisis een kwart van hun personeel in 2020 hebben ontslagen. Dit is onacceptabel", aldus van Kent. De SP kwam daarom vorige week in Amsterdam direct in actie bij het hoofdkantoor van Booking.com. Er werden posters geplakt en een boodschap geprojecteerd op het pand om duidelijk te maken dat het geld moet worden terugbetaald. Geld dat is bedoeld als steun voor noodlijdende bedrijven mag niet in de eigen zakken van de top worden gestopt.

Van Kent: 'Laat dit een boodschap zijn voor alle multinationals en grote bedrijven die denken dat ze misbruik kunnen maken van ons belastinggeld en willen cashen op corona. Dat accepteren wij niet, en we komen in actie.'

Betrokken SP'ers