nieuws

Eigen risico moet niet omhoog maar naar nul

Maarten Hijink

Elk jaar stijgt het eigen risico mee met de zorgkosten. In 2017 besloot het kabinet, onder hoge druk, om het eigen risico in de zorg te bevriezen op 385 euro. Daardoor is het eigen risico de afgelopen jaren niet gestegen. Vanaf 1 januari dreigt een nieuwe stijging van het eigen risico als de politiek niet ingrijpt. Mensen die (chronisch) ziek zijn gaan dan bijna 400 euro betalen. Het mag niet gebeuren dat omdat de formatie zo lang duurt het eigen risico stijgt omdat er niets geregeld wordt. De SP komt daarom vandaag met twee voorstellen. Een voorstel om deze nieuwe stijging te stoppen én een initiatiefwet om het eigen risico uit de zorg te halen.

‘Ziek zijn is geen keuze, maar mensen krijgen wel een boete van 385 euro als ze noodzakelijke zorg gebruiken. Dat bedrag dreigt weer verder te stijgen. De SP wil niet dat mensen zorg mijden omdat ze bang zijn voor de kosten en door het eigen risico. Zorg uitstellen leidt op langer termijn tot meer schade aan de gezondheid en tot hogere zorgkosten. Het eigen risico moet dus niet omhoog maar juist omlaag naar nul,’ zegt SP-Kamerlid Maarten Hijink.  

De SP stelt nu in de Tweede kamer voor om in ieder geval een verdere stijging te voorkomen. Hijink vraagt minister Ark om dit de komende maanden met een wetswijziging te regelen. ‘Het is belangrijk dat we dit nu goed regelen omdat de huidige bevriezing van het eigen risico afloopt. Het zou belachelijk zijn dat mensen straks nog meer gaan betalen omdat partijen in Den Haag niet tot een besluit over het eigen risico komen.’

Na het stoppen van de stijging wil de SP doorzetten en het eigen risico volledig afschaffen. De initiatiefwet om dit mogelijk te maken wordt binnenkort ingediend bij de Tweede Kamer. De SP heeft eerder laten doorrekenen dat zorg zónder eigen risico en mét een inkomensafhankelijke premie voor driekwart van de bevolking een stuk voordeliger is. Hijink: ‘Het Centraal Planbureau heeft doorgerekend dat ons plan voor inkomensafhankelijke premies haalbaar en betaalbaar is. Laten we nu zorgen dat het ook snel geregeld wordt.’

Blijf op de hoogte

Betrokken SP'ers