nieuws

Steunpakket moet verder worden verlengd

Vandaag heeft het kabinet bekendgemaakt hoe de steun aan bedrijven en ondernemers die worden geraakt door de coronacrisis wordt voortgezet. SP-Kamerlid Bart van Kent: ‘De SP heeft altijd ingezet op een zo groot mogelijk compensatie zodat bedrijven kunnen blijven bestaan, zzp’ers rond kunnen komen en werknemers aan het werk kunnen blijven. Wij willen dat de steun in elk geval wordt verlengd tot aan het einde van het jaar. Het kabinet geeft hier geen gehoor aan en verlengt de steunpakketten met maar drie maanden. Nu weten ondernemers nog steeds niet waar ze aan toe zijn.’

De SP heeft het afgelopen jaar veel berichten ontvangen van ondernemers en zzp’ers die ondanks de steunpakketten toch nog tussen wal en schip vallen. Deze mensen worden financieel hard geraakt. ‘Door het introduceren van de partnertoets zitten mensen aan de grond. Zij kunnen thuis amper hun vaste lasten betalen omdat ze rond moeten komen van een veel kleiner salaris dan ze gewend waren. Ondanks aandringen van de SP en de vele noodroepen van zzp’ers weigert het kabinet de partnertoets te schrappen. Het kabinet laat deze mensen stikken,’ zegt van Kent.

Ondertussen laat het kabinet opnieuw zien aan welke kant ze wél staan: die van de grote bedrijven. Het kabinet weigert te verbieden dat moederbedrijven van bedrijven die in Nederland steun krijgen met belastinggeld winst of bonussen uitkeren. Zo kunnen aandeelhouders en grote bazen van over de hele wereld dus indirect Nederlands belastinggeld in de zak steken. Wat de SP betreft komt hier een verbod op.

‘Het kabinet doet niet genoeg. Mensen die voor deze crisis er economisch goed voor stonden het hoofd nu niet meer boven water kunnen houden. Zij kunnen op de SP rekenen, wij blijven erop aandringen dat zij de steun krijgen die ze verdienen,’ besluit van Kent.


 

Blijf op de hoogte

Betrokken SP'ers