SP-Succes: Fonds voor werknemers van te sluiten kolencentrales

Renske Leijten

Om de uitstoot van CO2 te beperken moeten per 2030 Nederlandse kolencentrales hun deuren sluiten. Terwijl aandeelhouders van die centrales kunnen rekenen op een subsidie in ruil voor de sluiting, hadden werknemers tot vandaag het nakijken. Door een aangenomen voorstel van de SP gaat daar verandering in komen. Onlangs voerde SP-Kamerlid Renske Leijten actie met werknemers van de Onyx-centrale op de Maasvlakte in Rotterdam: ‘De centrale moet dicht. Investeerders vragen bijna een kwart miljard aan subsidie aan om daar hun aandeelhouders mee te spekken, maar er is géén sociaal plan voor de werknemers. Belachelijk! Door ons aangenomen voorstel gaat er een kolenfonds komen waardoor er voor hen ook een fatsoenlijke oplossing kan komen.’

Vanuit het kolenfonds worden investeringen in om- en bijscholing en uitkeringen gedaan aan werknemers van een kolencentrale. Leijten: ‘Dit is een stap vooruit naar eerlijk klimaatbeleid. Door de acties van deze werknemers komen de baten niet enkel bij de aandeelhouders te liggen, terwijl zij op mogen draaien voor het verminderen van de CO2-uitstoot. Het klimaatbeleid zal eerlijk zijn of het zal niet zijn.’

 


 

Blijf op de hoogte!

De SP zet zich in voor genoeg betaalbare huizen, voor eerlijke zorg, voor veilige buurten en voor nog veel meer. We doen onderzoek, voeren actie, organiseren bijeenkomsten en doen voorstellen. Zorg dat je op de hoogte blijft, mis het niet!

Betrokken SP'ers