nieuws

Protest tegen politieke vervolging van HDP-politici in Turkije

Op 26 april begon in Turkije het ‘Kobani-proces’ tegen 108 leden van de Turkse HDP, een partij die ongeveer tien procent van de kiezers vertegenwoordigt. Onder de politici die terecht staan, bevinden zich de voormalige co-voorzitters van de HDP, Selahattin Demirtas en Figen Yuksekdag, die beiden al jarenlang gevangen gehouden worden door de Turkse autoriteiten op basis van de valse beschuldiging van betrokkenheid bij terroristische activiteiten. Het Kobani-proces is een politiek proces waarbij de HDP-politici absurd hoge gevangenisstraffen boven het hoofd hangen, met als doel de Koerdische en linkse politieke oppositie de kop in te drukken. Een proces dat wereldwijd kan rekenen op felle kritiek.

Als teken van solidariteit met de HDP organiseerde de SP samen met progressieve Turkse en Koerdische Nederlanders een manifestatie voor de deur van de Turkse ambassade in Den Haag. Tiny Kox, senator namens de SP en fractievoorzitter van het blok van linkse partijen in de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa: ‘Het was een belangrijke manifestatie vandaag omdat de bevolking van Turkije beter verdient. De mensenrechten en de rechtstaat van Turkije worden te grabbel gegooid. Op tientallen plekken over de hele wereld waren vandaag protesten en op die manier lieten we onze solidariteit zien met de politici die terecht staan in het Kobani-proces.’

De internationale druk op Turkije neemt toe. Vorige week nog nam de Raad van Europa een resolutie aan waarin werd uitgesproken dat Selahattin Demirtas onmiddellijk vrijgelaten moet worden. Kox: ‘Na de Raad van Europa moet de Europese Unie ook partij kiezen voor de rechtstaat en de democratie, en zich niet langer alleen door economische motieven laten leiden. Zij moet de druk op Turkije vergroten.’

Betrokken SP'ers